1. Nötter
De ger dig B-vitaminer, magnesium, järn, zink, nyttiga fettsyror, E-vitamin och fibrer. Valnötter har även ett högt innehåll av omega-3-fettsyror.

2. Tranbär
Detta superbär är sprängfullt av antioxidanter och fantastiskt nyttigt för hela kroppen. Det sägs även kunna fördröja degenerativa hjärnsjukdomar, såsom alzheimers.

3. Lax
Forskning visar att omega-3-fettsyror från feta fiskar kan ha en viktig roll för att upprätthålla hjärnans struktur och funktion som annars påverkas negativt med stigande ålder. De nyttiga fettsyrorna kan ge ökad hjärnvolym och minskad risk för alzheimers.

4. Avocado
Denna mättande godsak innehåller hälsosamma fetter som verkar antiinflammatoriskt och hjälper till att skydda hjärtat. Ett friskt hjärta ger en god tillförsel av blod och syre till alla organ, även hjärnan.

5. Broccoli
Denna gröna bukett är bland de mest näringsrika grönsaker som finns. Broccoli har ett högt innehåll av vitamin C, kalcium, vitamin K, järn, fibrer och folat. Och kasta inte stjälken – den är lika nyttig som toppen!

6. Bönor och linser
Baljväxter är bra vegetabiliska proteinkällor och har dessutom lågt GI vilket gör att blodsockret stiger långsamt efter måltid och du slipper besvärliga “energidippar” som påverkar humöret.

7. Ägg
Ägg brukar kallas för naturens egen multivitamin och innehåller näringsämnet kolin som är bra för hjärnan. Ett lågt intag av kolin kan öka risken att drabbas av leversjukdomar, hjärt och kärlsjukdomar samt påverka de neurologiska funktionerna i hjärnan negativt.

8. Havregryn, fullkornsbröd och råris
Fullkorn är gynnsamt för att motverka inflammationer i kroppen. Låggradig inflammation är en riskfaktor kopplad till fetma och hjärt-kärlsjukdom men kan också påverka hjärnans minnesfunktioner på ett negativt sätt.

9. Gröna bladgrönsaker
De ger dig massor med B-vitaminer som är viktiga för koncentrationsförmågan.

…och 3 saker din hjärna helst vill slippa
1. Alkohol minskar depåerna av nödvändiga vitaminer och mineraler i kroppen och större mängder påverkar på sikt både humöret och allmänhälsan negativt.
2. Artificiella sötningsmedel har kopplats till hyperaktivt beteende, problem med impulskontroll, migrän och
depression.
3. Vitt mjöl och härdade fetter saknar de nödvändiga näringsämnen vi behöver för att stödja en god hjärnfunktion. De ersätter ofta de goda fetterna som vi behöver få i oss från kosten.
Källa: mialundin.se