Jessica Meir
Ålder: 41 år.
Bor: Houston, Texas.
Familj: Föräldrarna Joseph och Ulla-Britt.
Aktuell: Ska bli första svenska kvinna i rymden.
Jessica Meir har väntat länge.
– Att bli astronaut har jag drömt ända sedan jag var fem år.
Bevis finns. Mamma Ulla-Britt sparade länge en teckning av Jessica där hon avbildat sig själv stående på månen.
Jessica är svensk medborgare men född i USA. Hennes föräldrar Joseph och Ulla-Britt flyttade dit från Västerås tillsammans med Jessicas två systrar för 45 år sedan och eftersom Jessica föddes där blev hon automatiskt amerikansk medborgare. Så nu räknar hon sig som både svensk och amerikan.
Hemma i Maine pratades engelska.
– Mina föräldrar använde svenska när de ville att vi barn inte skulle förstå vad de pratade om.
Först i vuxen ålder började hon läsa svenska. Jessica studerade under en kort tid också i Stockholm. Idag talar hon svenska trevande, alltid korrekt och med bra uttal men försiktigt, som om hon är rädd att säga fel.
Drömmen om rymden följde med henne genom hela hennes uppväxt och omgivningen skojade med henne och kallade henne “rymdtjejen”.
Under en period arbetade hon åt den amerikanska rymdflygstyrelsen, Nasa, men utan att var del av astronautprogrammet. Inte ens sedan hon avlagt en magisterexamen vid Rymduniversitetet i Frankrike blev hon antagen.
Att bli astronaut är nämligen extremt svårt, antalet intresserade är nästintill oändligt, utbildningen hård och inte alla får chansen trots att de utbildats.
Så Jessica tröttnade till slut på att sitta i Houston och hoppas. Istället återvände hon till skolbänken och doktorerade i marinbiologi.
Helt släppte hon inte sin dröm och för sex år sedan blev hon, till sin egen förvåning och glädje, uttagen till astronautprogrammet.
Egentligen ville hon åka till Mars, men resor dit är fortfarande på planeringsstadiet och innan det blir aktuellt planerar både ryssar och amerikaner att åka till månen igen – och den här gången för att stanna.
Men det ligger också en bit in i framtiden.
Så för Jessica blev det internationella rymdstationen ISS.
De blir tre som dundrar i väg – förutom Jessica, som alltså tillhör Nasa – får hon sällskap av den ryske kosmonauten Oleg Skripotjka och Hazza Ali Alimansoori från Förenade arabemiraten. På ISS väntar ytterligare tre besättningsmän.
Eftersom Jessica tillhör Nasa kommer hon att ha den amerikanska flaggan på sin uniform.
– Men jag tar med mig en svenska flagga, sa hon vid ett besök i Stockholm för en tid sedan.
Hon kommer att vara kvar på ISS ända till våren. De långa vistelserna är ett led i att lära hur kroppen reagerar i rymden, vilket är viktigt att veta inför de kommande resorna till Mars.
Under sin studier intresserade sig Jessica för hur djur klarar av att anpassa sig till extrema miljöer, till exempel kungspingviner på Antarktis och stripgåsen som två gånger per år flyger över världens högsta bergskedja Himalaya.
– Nu blir jag själv ett studieobjekt, säger hon.
Mamma Ulla-Britt kan inte följa uppskjutningen på den ryska rymdbasen utan nöjer sig att se den på tv. Det kan ni också göra om via internet på Nasas hemsida: www.nasa.gov/nasatv