Lättskött julfavorit
Hyacinten kan man njuta av på många olika sätt. Klassiskt och enkelt i en lökvas eller som en grupp av många lökar tillsammans i ett stort kärl, samplanterade med andra julväxter eller som dekoration i julens arrangemang och kransar.

När advent stundar dyker det upp mängder av hyacinter i blomsterbutikerna och hyacintfrossan kan börja. Tack vare att de är relativt billiga kan man unna sig flera åt gången och byta ut dem mot nya när de blommat över.

Förutom de klassiskt vita, rosa och blå hyacinterna finns de i en massa andra färger, som laxrosa, röda, lila, gula och orangea.

Hyacinter är oförskämt enkla att sköta. De behöver nästan ingen skötsel alls då de har det mesta de behöver lagrat i sin lök. De klarar sig fint med jorden de har i krukan och de behöver inte speciellt mycket vatten. Verkar en lök lite seg i tillväxten eller att knoppen ser lite torr ut kan man ge den lite ljummet vatten. Akta bara så att du inte vattnar på själva löken utan ser till att vattnet kommer ner i jorden till rötterna där de gör nytta.

Lökarna har inte heller något anspråk vad gäller ljuset utan klarar av att stå såväl i ett fönster som inne i ett rum. Däremot har hyacinten, liksom andra lökväxter en tendens att söka sig mot ljuset, så vill man ha raka fina blommor så ska belysningen vara jämn uppifrån.

Hyacinter trivs bäst i svala rum och om man vill förlänga deras hållbarhet kan man ställa dem gärna lite svalare om natten, i ett kylskåp eller utomhus om det inte är för många minusgrader.

Krispiga knoppar & doftande blommor

Stark eller svag doft

Kanske är hyacinternas doft en av de dofter vi associerar allra mest till jul och vi vill gärna att de ska sprida sin väldoft över hemmet. Men en del väljer faktiskt bort hyacinten av just den anledningen.

Är man känslig men ändå vill ha hyacinter kan man välja de med mild doft, alla hyacinter har en doft men i olika styrka.

Lökarna är uppmärkta med doftkoder som anger hur kraftig doft de har och man kan därför välja styrka utefter vad man vill ha. Hyacintens färg indikerar också hur mycket doft de kommer att bjuda på. De vita doftar minst och de blåa doftar mest medan de rosa nyanserna hamnar någonstans mittemellan.

Är du väldigt känslig kan en plats i växthuset eller den inglasade balkongen vara ett alternativ, i ett svalt rum blir doften betydligt mildare. När hyacinten är knoppig har den inte börjat dofta och när den sedan börjar blomma klarar den nån minusgrad och kan därför flytta ut under milda decemberdagar.

Ni kanske har tänkt på att hyacinterna doftar mindre idag än de gjorde förr och mycket riktigt har deras doft reducerats betydligt på grund av att vi har så många allergiker. Så vill man ha ordentligt med doft ska man satsa på de lite dyrare lökarna, lyxvarianterna. De ger betydligt mer doft då de har tätare med blommor på sin stjälk.

 

Krispiga knoppar & doftande blommor

Spara och ta tillvara!

Spara gärna lökarna när de blommat över. De har mer kvar att erbjuda. 

När hyacinterna har blommat över kan man använda deras lökar till dekoration i snittarrangemang, planteringar eller som pynt i en krans.

Ibland blir hyacintens blomstänglar långa och gängliga och då ser de inte längre så bra ut på sin lök. Då kan man klippa av blomman längst ner intill löken och sätta den i en vas med vatten där håller de sig lika bra som på sin lök.

Man kan också spara lökarna för att driva upp dem ytterligare en gång. Detta görs enkelt genom att klippa av den överblommade stängeln men låta deras blad vara kvar. Plantera löken i en kruka med ny blomjord där de får vissna ner i lugn och ro för att sedan till våren kunna flyttas ut i rabatten. Det kanske inte kommer någon blomma redan nästkommande vår men året därpå brukar de komma igång och blomma vackert igen. Så har hyacinten blivit en vårblomma även här hos oss.

Krispiga knoppar & doftande blommor

Så håller hyacinten!

  • Köp hyacinten i knopp – då får du njuta av den längre.
  • Ibland kommer det fler än en blomstängel på löken. Klipp av den utslagna blomman och njut av den i en vas med kallt vatten, har du tur kan det komma ytterligare en eller möjligen två små blomstänglar på löken.
  • Vattna sparsamt men regelbundet, låt den torka upp mellan vattningarna och se till att vattna jorden och inte på löken.
  • Undvik alltför varma rum och ställ gärna hyacinterna svalt under nattetid, då håller de sig betydligt längre.
  • Ibland blir blomstängeln lång och gänglig, sätt då en liten blompinne som stöd för att den inte ska gå av.