Tina Nordström sågs första gången i tv-rutan år 2000, som den första kvinnliga finalisten i SVT:s tävling Årets Kock. Det var då hennes talang som kock upptäcktes och året därpå blev den pigga och glada skånskan programledare för SVT:s programserie Mat tillsammans med Tomas Tengby – och så blev hon Mat-Tina med hela svenska folket.
Tina Nordström
Ålder: 47 år.
Familj: Martin Holmqvist, barnen Albin, 15, och Elsie, 12. Hundarna Bonnie och Bella.
Bor: Ramlösa utanför Helsingborg.
Gör: Kock, programledare och kokboksförfattare.
– Jag är djupt tacksam över det programmet och jag är lyckligt lottad som får göra det jag gillar, säger Tina.
Programmet hade över en miljon tittare och genomslagskraften var enorm. Om Tina använde flingsalt saknades snart flingsalt i varenda butik. Om hon använde sparrispotatis fanns inte en enda sparrispotatis att köpa. Genomslaget var så brutalt att SVT fick läcka till livsmedelskedjorna i förväg, så att de kunde bunkra nästa veckas ingredienser. Men för Tina var det ändå svårt att ta in.
– Jag begrep det inte i början. Jag är väldigt jordnära och har aldrig tagit mig själv på så stort allvar. Jag tycker inte det är så märkvärdigt att vara kändis. Men när även min handlare var förbannad och
sa att jag behövde ge honom recepten i förväg, så att han kunde köpa in varorna, blev det en väckarklocka för mig.
– Jag kände: Herregud, folk gör verkligen det jag lagar, säger Tina till Hemmets journal när vi ses i hennes och parhästen Benny Cederbergs matlagningsstudio i “Spritan” i Ödåkra utanför Helsingborg.
Här i den stora tegelbyggnaden var från slutet på 1800-talet och ett sekel framåt i tiden en spritfabrik för
Helsingborgs Spritförädling AB med tillverkning av bland annat den egna Ödåkra Taffel Aqvavit. Idag är de rustika lokalerna en kreativ smältdegel för konst, mode och mat med bland annat konstgallerier, konstnärer, butiker och restauranger.
Det är här Tina och Benny spelar in matfilmer till Tinas sociala medier, provlagar mat till kommande kokböcker och framöver även kommer att hålla workshoppar och ta emot gäster. Tina är frontfiguren och Benny syns i bakgrunden, men så har det inte alltid varit.

Foto: TT
Unga och hungriga
På 90-talet var Benny den framgångsrike kocken som ledde kocklandslaget till VM- och OS-guld och som Tina
assisterade. De jobbade tillsammans på en av den tidens mest omtalade krogar, Petri Pumpa i Lund, som också kom att bli en plantskola för många av dagens framgångsrika kockar och sommelierer i Sverige.
Benny Cederberg
Ålder: 56 år.
Familj: Lotta Cederberg, barnen David, 25, och Ebba, 20. Tre vita perserkatter.
Bor: Ingelsträde utanför Höganäs.
Gör: Kock, utbildad sommelier och Tinas sidekick.
– Jag och Benny var unga och hungriga och slet som djur. Men efter den tiden skildes vi åt och hördes inte på många år, säger Tina.
En natt för tio år sedan vaknade Tina av en dröm. Bennys namn hade dykt upp från ingenstans. Han skulle bli hennes sidekick i ett nytt projekt. Hon som alltid jobbat själv följde intuitionen, googlade fram Bennys telefonnummer och ringde honom. Benny kom ihåg henne. De tog en fika på ett litet bageri i Viken, norr om Helsingborg. Tina anställde Benny i sitt bolag och det har hon inte ångrat.
– Nej. Jag kan inte se ett liv utan Benny. Vi är bästa vänner och vi jobbar så tajt med allt. Benny är min trygghet och jag värdesätter honom väldigt mycket. Vi mår bra i varandras närhet och lyfter varandra, säger Tina och ler mot Benny.
– Ja absolut, säger Benny. Det bästa med Tina är att hon är väldigt omtänksam och bryr sig om alla människor, även de hon inte har träffat. Hon är en väldigt öppen människa som det är lätt att komma inpå livet. När mina vänner frågar hur Tina är i verkligheten, säger jag att hon är precis lika tokig och glad i upptåg som hon är på tv. Det är nog inte jättevanligt, säger Benny.
Att Tina är ett sprudlande energiknippe vet nog det flesta. Men Benny säger att Tina är lite rolig på det sättet att hon är väldigt energisk från halv sex på morgonen – fram till klockan ett på eftermiddagen – då kroknar hon.
Benny är tvärtom kvällspigg och brukar skicka roliga bilder på sina surdegar som “äter kvällsmat”. Då sover Tina sedan länge. Men hon kontrar istället med bilder på sina frukostätande surdegar i gryningen. De retas nästan som syskon.
– Ja. Det är en ständig kamp med våra surdegar, men det är så roligt, säger Benny.
Tina och Benny tänker och andas mat. De har samma tankesätt kring trender och gillar båda enkel, god, nyttig och lättlagad mat – kombinerat med en hållbar livsstil. De är så samstämda att de oftast inte behöver prata om projekten utan ändå förstår vad den andra vill. Men medan Tina springer fram genom livet så behöver Benny mer tid för att tänka igenom saker och ting innan de ska genomföras.
– Jag är kanske lite väl försiktig. Men där tror jag att Tina och jag kompletterar varandra, säger Benny.
– Ja verkligen, kontrar Tina. Jag är den spretiga och Benny den lugne som förankrar mina idéer.
Men i det senaste projektet så behövde Benny knappast någon betänketid. Som manager sköter han all Tinas mejlkorrespondens och det var speciellt ett mejl som fångade hans uppmärksamhet.
Det från hjälporganisationen Operation Smile som undrade om Tina ville bli deras ambassadör.

Foto: TV4
Har aldrig blivit mobbad
Varje år föds 200 000 barn i världen med läpp-, käk- eller gomspalt. Ibland är ansiktsmissbildningarna
direkt livshotande eftersom barn med gomspalt inte kan amma och i de flesta fall innebär det ett liv i utanförskap. Men med hjälp av medicinska volontärer ser Operation Smile till att utföra operationer som förändrar barns liv för alltid.
Vad Operation Smile inte visste var att Tinas manager Benny själv var född med en mycket allvarlig läpp-käk-gomspalt. Det var heller inget Tina och Benny hade pratat om, men hon kände ändå att det här var en organisation hon ville representera.
– Det känns roligt och ärofyllt. Jag tycker det känns skönt att gå in i en stor organisation där vi kan verka på lång sikt, säger hon.
Benny opererades första gången 2 månader gammal och har sedan genomgått ytterligare 13 operationer fram till 15 års ålder. Benny har två tydliga ärr på läppen och en överläpp som är mindre än normalt, men det är annars inget som har påverkat hans liv.
– Jag har levt med det här och varken min fru eller mina barn har sett det som ett problem. Det är ett identitets- eller skönhetsmärke, men aldrig något jag har blivit retad eller mobbad för, säger han.
Benny är enormt tacksam för att han föddes i ett land som Sverige, där han fick rätt vård från födseln. I många länder finns ingen hjälp alls att få och många lever hela sitt liv utan behandling. Ofta får föräldrarna skulden för att barnen drabbats. Många av barnen går aldrig i skolan och lever i värsta fall ett liv helt undangömda från omgivningen av rädsla för trakasserier och fördomar.
– Det ska bli intressant att lära sig mer i ämnet och fantastiskt roligt att få vara med och bistå med det vi kan göra, säger Benny.
Tina har tidigare engagerat sig för Barncancerfonden. Hennes mormor hade ett fadderbarn och även hennes mamma engagerade sig i välgörenhet. För henne är det naturligt att stå upp för de svaga. För Tina är det dock inte så viktigt att allt sådant ska synas utåt.
– Nej. Vi verkar gärna i det tysta, säger hon.

Så fungerar Operation Smile
Operation Smile är en internationell hjälporganisation. Ett nätverk av tusentals medicinska volontärer från över 60 länder opererar barn, ungdomar och unga vuxna med läpp-käk-gomspalt, eller andra
ansiktsmissbildningar.
Var tredje minut föds ett barn i världen med läpp-, käk- eller gomspalt. Ibland är ansiktsmissbildningarna direkt livshotande och i många fall innebär de ett liv i utanförskap. Organisationens uppdrag är att utföra operationer som ger barn och vuxna möjlighet att leva ett värdigt liv.
Tack vare gåvor och medicinska volontärers ideella arbete har det sedan starten 1982 kunnat genomföras cirka 300 000 operationer i Afrika, Asien och Latinamerika.
Varje operation förändrar en människas liv för alltid, men ofta påverkas hela familjen positivt och ibland faktiskt en hel by. För små barn kan det handla om överlevnad, medan det för större barn ofta innebär en möjlighet att äntligen få gå i skolan och ett slut på mobbning och utanförskap.
Hemmets Journals läsare har tidigare hjälpt till att samla in över två miljoner kronor till Operation smile.
Läs mer på: www.operationsmile.se
Vill du ge en gåva?
Operation Smile är alltid tacksamma för bidrag. Vill du bli månadsgivare gå in på hemsidan:
Vill du ge en engångsumma, skänk via:
Swish 900 2221
Bankgiro 900-2221
Plusgiro 90 02 22-1