Rånarligan försvann med miljoner – började bråka och åkte dit

Tre korrupta poliser slog sig samman med en bank­rånar­liga och försvann med en halv miljard kronor i dagens penningvärde. Länge såg det ut som att ”Memorial Day”-ligan hade lyckats med den perfekta stöten – men ett fatalt misstag och ett onödigt gräl blev början till slutet.

Medford i den amerikanska delstaten Massachusetts är en sömnig håla. Här, några mil nordväst om miljonstaden Boston, går livet sin gilla gång och inget särskilt brukar hända.

Därför kom det som hände på morgonen den 27 maj 1980 som en blixt från en klar himmel. Det var då som personalen på banken Depositor märkte att tjuvar hade länsat valvet och försvunnit med en svindlande stor förmögenhet: cirka 14 miljoner dollar – tio miljoner dollar i kontanter samt fyra miljoner i guld, diamanter och smycken – vilket i runda tal skulle motsvara 500 miljoner kronor i dag­ens penningvärde.

Den sluga kuppen skapade rubriker över hela landet.

Läs även: Kidnappningen av Lindberghs son chockade världen – förhoppningar byttes mot sorg

Slog till på Memorial Day

Polisen och FBI tillkallades, och utred­arna insåg snart att tjuvarna listigt nog hade använt sig av de festligheter som hade hållits de föregående dag­arna. Under Memorial Day-helgen hedras alla soldater som dödats i strid med parader över hela USA.

I skydd av högljudda orkestrar och gatornas larm hade rånarna kunnat dölja oväsendet inne i banken, som annars sannolikt skulle ha upptäckts av förbipasserande.

De okända gärningsmännen hade först brutit sig in i en grannbutik till Depositor, och sedan tagit sig till bankens tak. För att ta sig ner till bankvalvet hade man använt både borrmaskiner, blåslampor och dyna­mit, och väl på plats hade man brutit upp cirka 700 av de ­totalt 1000 bank­facken – ett enormt tidskrävande arbete som ­tjuvarna alltså helt fräckt hade utfört medan in­vånarna i Medford dansade och hade skoj på gatorna utanför.

– De bar ut så mycket grejer att de var helt utmattade ­efteråt, säger polis­assistent William ­Lisano vid Massachusetts State Police i dokumentären Masterminds.

Tack vare festligheterna som pågick kunde ligan arbeta ostört. Foto: Getty Images

Inga spår efter rånarligan

Under tiden som utredarna från FBI analyserade brottsplatsen och letade efter tekniska bevis satt polismannen Thomas ”Tommy” Doherty från Medfords polisdepartement och höll vakt utanför bankens ­entré. På ytan såg ­Doherty ut som en typisk polis; en rå­barkad man med irländskt påbrå som såg ut att kunna sprida skräck i traktens kriminella.

Läs även: Stenbergapyromanen satte skräck i bygden – gäckade polisen i över 20 år

De följande dagarna var Doherty en av många poliser som utredde den fräcka stöten. Två av hans vänner och kollegor inom delstatspolisen, ­Gerald ”Jerry” Clemente och Joseph ”Joey” Bangs, deltog också i arbetet. Men i takt med att veckorna gick stod det klart att polisutredningen trampade­ ­vatten. Det fanns inga tillförlitliga vittnen och några riktiga ledtrådar saknades.

Det var som att bankrånarligan hade gått upp i rök.

Den pensionerade MDC-polisen Joseph Bangs vittnar vid rätte­gången. Foto: Getty Images

Poliserna låg bakom rånet

Där hade historien kunnat sluta, och vilka som låg bakom bankrånet i Medford 1980 hade kunnat förbli ett mysterium. Då hade världen aldrig fått veta att det var just de tre poliserna – Doherty, Bangs och Clemente – som planerade och iscensatte alltsammans.

Inte bara det: under den efterföljande utredningen gjorde de allt för att rikta fokus bort från sig själva och sina medhjälpare. Även om det fanns vissa som anade oråd – Doherty var till exempel välkänd som en djupt ­korrupt polis, som enligt uppgift sålde svaren till polisutbildningens antagningsprov för ettusen dollar – var det ingen som kunde knyta dem till det listiga brottet.

Läs även: Trippelmordet i Handen – dådet som chockade Sverige

De tre polismännen hade gjort gemensam sak med tre ”riktiga” kriminella från Massachusetts undervärld: Arthur ”Bucky” Barrett, Kenny Charlie Holmes och Francis ”Brother” O’Leary, som bland annat bidrog till rånet genom att oskadliggöra bankvalvets larmanordning samt bryta sig igenom flera lås.

Gerald Clemente, misstänkt för rånet mot Depositors Trust, och hans advokat Martin Weinberg fotograferade vid Middlesex Superior Court. Foto: Getty Images

Stal från irländska maffian

Efter kuppen delade de sex rånarna upp pengar och smycken som blev bytet, och de följande åren syntes flera av dem åka runt i dyra ­bilar och checka in på de bästa hotellen i Las Vegas.

En till synes perfekt kupp, och ligan var även hjälpta av det faktum att preskriberingstiden för deras brott var relativt kort – bara sex år.

I maj 1986 skulle det alltså inte längre gå att åtala några gärningsmän för kuppen på Depositor, och klockan tickade. Allt de behövde göra vara att hålla en låg profil och låta tiden gå.

Läs även: Sjukhusmorden i Malmö: 18-åringen tyckte synd om de gamla

Men ligan hade gjort ett fatalt misstag. En stor del av pengasumman de hade snott tillhörde den irländska maffian, under ledning av den hänsynslösa bossen James ”Whitey” ­Bulger.

Bulger och hans gäng var rejält missnöjda, och när de fick nys om ­vilka som låg bakom stöten gjorde de allt för att få tillbaka sina pengar.
1983 försvann­ Arthur ”Bucky” ­Barrett utan ett spår. De andra i ligan misstänkte att maffian låg bakom försvinnandet, men det gjordes ingen ansats att utreda fallet från polisens sida.

Medfords polisinspektör Thomas Doherty i rätten där han dömdes för rånet mot Depositors Trust. Foto: Getty Images

Kumpanerna ifrågasatte varandra

Året därpå hamnade två av poliserna, Joey Bangs och Tommy Doherty, i ­luven på varandra. De bodde nära varandra i Las Vegas, och tillbringade en stor del av sin fritid med att festa och ta kokain. Drogen gjorde dem paranoida, och de började långsamt ifrågasätta den andres lojalitet.

En dag hotade Joey sin vän med ett gevär, men Tommy lyckades avväpna honom och i tumultet som följde träff­ades Joey Bangs av ett skott. ­Ymnigt blödande fördes han till sjukhus, och polisen i Las Vegas började utreda händelsen.

Bangs överlevde mirakulöst, men ställdes snart inför ett dilemma. Polisutredarna hade börjat ana oråd, och när de genomsökte Joey Bangs bil hittade de smycken – som kunde spåras till rånet i Medford 1980.

Rånet på banken Depositor skapade rubriker över hela USA. Foto: Getty Images

Samarbetade med polisen

Det stod nu klart att Bangs varit involverad, och för att undslippa straff bestämde han sig för att börja samarbeta med polisen. I samma veva lyckades polisen även få en kvinna som varit tillsammans med den tredje polisen, Jerry Clemente, att berätta vad hon visste om hans inblandning i kuppen.

Hennes vittnesmål ledde till att också tjuvarna Holmes och O’Leary kunde gripas, men den sjätte gärningsmannen – Arthur ”Bucky” Barrett – var fortfarande försvunnen.

Först 2013 skulle Barretts öde bli känt, när maffiabossen ”Whitey” Bulger stod åklagad för 19 mord.

Läs även: Bröderna Menendez: Varför mördade Lyle och Erik sina föräldrar – egentligen?

Det framkom då att Bulger och hans medhjälp­are hade lurat Arthur Barrett till ett hus, med föresatsen att de ville köpa stöldgods av honom.

– Han ringde mig klockan elva och sa att han inte skulle komma hem på ett tag. Han behövde hämta pengar, berättade Barretts gråtande änka ­Elaine under rättegången.

Utöver kontanter stal rånarna fyra miljoner i smycken, diamanter och guld – vilket idag mot­svarar cirka 500 miljoner kronor. Foto: Getty Images

Torterades i källare

En medhjälpare till Bulger vittnade om att Barrett hade torterats i en käll­are i Boston, innan Bulger sköt honom i huvudet med en pistol.
Av dem fem överlevande bankrån­arna dömdes fyra till långa fängelsestraff. Den ende som slapp skaka galler var Joey Bangs, som istället gavs en ny identitet genom det federala vittnesskyddsprogrammet.

Läs även: 9 av världens värsta kvinnliga seriemördare

På platsen i Medford där banken Depositor en gång länsades på en förmögenhet ligger det idag en restau­rang. Som en blinkning till de dramatiska händelser som ägde rum innanför byggnadens väggar har restaurangens ägare valt att döpa den till The Vault – (bank)valvet.

Här kan du läsa alla våra artiklar från tidningen Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på tidningen Historiska Brott & Mysterier

Scroll to Top