Det verkar som att alla par söker sig till varandra. Jag som är ensam hamnar utanför hela tiden. Visst kan jag byta några ord och en eller annan artighet med någon kvinnlig medresenär, men talar jag med en man märker jag ofta hur hans fru blir på sin vakt. Det är som om jag hela tiden har fruarnas ögon på mig, precis som om de tror att jag är ute efter att stjäla deras män. Herregud, vi ska föreställa mogna, livserfarna människor och så beter de sig på det sättet.
Hela tiden finns detta avståndstagande från mig som är ensam. Jag är hel och ren, klär mig helt normalt – absolut inget utmanande – och försöker alltid ha ett vårdat språk. Ändå behandlas jag som om jag hade en smittsam sjukdom.
Kanske tycker du att jag överdriver och visst är det inte alltid att jag känner mig utstött så här. Men tillräckligt ofta. Och visst har jag väninnor som också är ensamstående som jag naturligtvis kan resa tillsammans med. Men det löser inte problemet. Är det för att jag är frånskild som det är så här? Ibland får jag en känsla av att en änka blir bättre hanterad!
Du har tydligen haft en maximal otur på din parisresa. För även om de “äkta” paren varit reserverade, så brukar det ju ofta finnas en eller flera andra ensamresenärer att knyta kontakt med. Det är svårt nog att ändra på sig själv ibland och naturligtvis ännu svårare att förändra en omgivning som man inte ens har en relation till eller är viktig för. Jag tror att det enda du kan göra är att vara öppen, positiv och lagom kontaktsökande – vilket du säkert redan är – och hoppas på att någon eller några i resesällskapet ser dig som en angenäm bekantskap, vilken de gärna vill utveckla. Civilståndet tror jag inte har någon betydelse – en änka är väl inte mindre “farlig” än en frånskild i detta sammanhang. Lycka till med nästa resa.