Jag är en tjej som stammat i många år och blivit mobbad för detta. Folk bara går när jag pratar. Lärarna förstår inte mina problem och jag känner mig så ensam. Jag blir trött i kroppen när jag stammar mycket och får ont i huvudet. I skolan vill jag inte räcka upp handen eftersom alla vänder sig om och fnissar.

Jag vågar inte prata när jag är bland folk, eller i telefonen. Bara när jag är ensam eller leker med hunden kan jag prata utan att stamma. Egentligen är jag en öppen och pratglad tjej men vågar inte visa detta. Jag skulle vilja jobba inom turism eller något annat jobb med många människor men är det någon mening att försöka? Finns det flera som jag? Vad är stamning egentligen? Var kan jag få hjälp?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Att tala är mycket mer komplicerat än man tror. Många olika centra i hjärnan medverkar. Talforskarna har ännu inte ens kunnat enas om vad som exakt orsakar att man stammar. Det sannolika är att en neurologisk skada stör när man ska samordna alla de nervimpulser som medverkar i talet. Då kommer ljuden fel, stavelserna upprepar sig flera gånger och svårigheterna framkallar kramp, låsningar och ångest. Tidigare fanns det teorier om att stamning kunde ha psykiska orsaker, genom hårt miljötryck och felaktig inlärning från omgivningen, men det har de flesta forskare tagit avstånd från i dag.

Klart är att stamning är ett ångestfyllt handikapp som förekommer hos ungefär 1 % av befolkningen. Så du är inte ensam. Det är vanligare hos pojkar än flickor. Precis som du berättar så försöker den som stammar gärna undvika obehagliga situationer. Hon eller han drar sig undan och håller hellre tyst än börjar stamma.

Jag rekommenderar dig att så snart som möjligt ta kontakt med en logoped eller talpedagog som kan lära dig “stamma på ett lättare sätt”, minska på upprepningarna och bygga upp ditt självförtroende. Ju tidigare du kommer under behandling desto bättre. Målet är dels att lindra själva stamningen så att du fritt ska kunna kommunicera med omgivningen, dels att du själv och alla omkring dig ska acceptera ditt speciella handikapp och ge dig den tid du behöver för att tala färdigt. En kraftig stamning är inte alltid lätt att helt bota genom talträning, men alla kan bli mer eller mindre hjälpta. Be om remiss till närmaste öronklinik så får du information och råd.

Kontakten med andra som har samma handikapp brukar också vara till stor hjälp. Sveriges stamningsföreningars riksförbund, tel. 08-720 61 12 kan hänvisa dig till närmaste förening, där du kan få goda råd och kamratstöd.