Jag är en 17-årig tjej med ett jättestort problem. Jag har otroligt mycket hårväxt i ansiktet, på armar, bröst och även på händerna. Jag har pratat med en gynekolog utan att få hjälp. Jag mår jättedåligt av detta och är ofta deppig. Jag känner mig helt misslyckad och hatar mig själv och min kropp. Jag kan inte leva det liv jag vill, ha de kläder jag vill och är aldrig ute med mina vänner och festar.

Jag har provat flera olika hårborttagningsmedel som man annonserar om i tidningar och TV. Men ingenting fungerar och hårväxten blir bara värre och värre. Jag läste i din spalt att det skulle finnas en behandling men att den bara gavs till äldre. Det lär också finnas en behandling där man förstör hårrötterna så att hårstråna inte återkommer. Var kan man få behandling och vad kostar det?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Helt klart behöver du hjälp snarast möjligt, så att du inte mår ännu sämre psykiskt och inte helt isolerar dig socialt. Du behöver någon att prata med och du behöver bli ordentligt undersökt. Vi har alla medfödda anlag som bl a styr vår hårmängd och typ av behåring. Hade du växt upp i t ex Medelhavsländerna, där de allra flesta har en mycket riklig hårväxt, skulle du troligen inte reagerat lika negativt som nu när du bor här i Skandinavien där vi ofta har bedrövligt spröda, tunna och glesa hår. Det finns väl knappast någonstans som det säljs så mycket gelékrämer, hårsprayer och volymökande preparat som här.

Ökad hårväxt beror emellertid inte alltid på medfödda anlag. Det finns vissa kroppsliga förändringar och även sjukdomar som kan påverka behåringen. Därför kan undersökning och provtagning ibland bli aktuell. Det finns också en del frågor som är viktiga att få svar på. Hur ser det ut i din släkt och familj? Är det fler som har samma problem som du? Hur har din allmänna kroppsutveckling varit? Hur är det med dina menstruationer?

Produktion av könshormon sker i testiklar, äggstockar och till en viss del även i andra organ, framför allt binjurarna. Både kvinnor och män bildar såväl manliga som kvinnliga könshormoner. Manligt hormon finns sålunda normalt hos alla kvinnor och har viktiga funktioner, inte minst sexuellt. Den mängd som utsöndras kan emellertid variera. En kraftigt ökad hårväxt hos kvinnor kan vara en störning som innebär att andelen manligt könshormon är förhöjd och ligger över kvinnors normalvärdesgränser. Ett av skälen till undersökningar och provtagningar är att få veta om dessa värden är förhöjda och i så fall varför de ligger högt.

Många förändringar och sjukdomar går att medicinskt behandla men det är vanligt att man inte finner någonting onormalt. Blir det så för dig kanske du får försöka med preparatet Androcur som ibland kan ha mycket god effekt. Tyvärr hjälper det inte alltid och det finns också en del biverkningar som kan innebära att behandlingen måste avbrytas. Det är också skälet till att man helst inte vill börja innan kroppsutvecklingen är avslutad (vilket för övrigt var det jag avsåg med “vänta tills du blir litet äldre” i det HJ-svar till en 14-åring som du skriver om). De specialister som vet mest om den här typen av problem finns bland endokrinologer, hudläkare och gynekologer. Du kan be husläkare om remiss om det är svårt att beställa tid direkt.

Blir medicinsk hjälp inte aktuell för dig finns det som du redan vet flera olika lokalbehandlingsmetoder. Men du har så pass mycket och så utbredd hårväxt att jag är tveksam till dina försök att behandla dig själv med hårborttagningsmedel som du inte vet särskilt mycket om. Använd inte dina pengar till fler dyra preparat! Kontakta i stället en auktoriserad hudterapeut eller hårolog. De har en gedigen utbildning och är mycket duktiga på att ta hand om dessa problem. Beställ tid för rådgivning. Fråga hur många behandlingar som behövs och hur mycket det kostar. Blir det alltför dyrt kan du kanske i alla fall få ett professionellt råd om egenbehandling.

Men det allra bästa för dig tror jag skulle vara att du först kontaktade en barnmorska på en ungdomsmottagning i närheten där du bor. Med henne kan du prata om dina problem, hon hjälper dig vidare till specialist och till henne kan du sedan komma tillbaka.