Ljud kan liknas vid vibrerande vågrörelser i luften. Det är svängningarna när luftströmmen passerar stämbanden som bestämmer ditt röstläge. Dina stämband kan röra sig på olika sätt och då låter ljuden olika. Röstläget indelas i olika register. Normalt talar man med “bröstregistret”. Om du har mycket ljus röst svänger inte hela stämbandet och då talar du med “randregistret” eller i falsett. Om rösten är ännu gällare och pipigare så bildar luftströmmen virvlar när den passerar stämbandskanten, vilket kallas “visselregistret”. Kanske är det detta som är ditt stora problem.
Rösten påverkas av hur du spänner stämbanden och om de är långa eller korta. Korta stämband ger en ljus röst medan långa stämband ger basröst. Slemhinnan som kläder dina stämband ska normalt vara slät och elastisk, annars tappar du rösten alldeles. Genom att du trycker på med andningen blir ljudet starkare och genom att ändra munhålans storlek och läpparnas form ger du rösten klang, resonans och färg så att den blir välljudande. Det är just genom sådana talövningar som logopederna kan hjälpa dig till en djupare och mer klangfylld röst.
I själva verket är det väldigt krångligt att tala eller sjunga eftersom man samtidigt använder både grundtoner och övertoner samt resonanser i olika kombinationer. Skillnaden i klangen mellan kvinno-, mans- och barnröster beror mycket på hur stort luftrum man har baktill i munnen, bakom näsan och ovanför tungan. Genom att artikulera med läpparna och ändra klangutrymmet kan man förstärka vissa tonlägen vilket sångerskor brukar vara mycket duktiga på.