En farbror till mina två söner avled nyligen av hjärtinfarkt, bara 48 år gammal. Sönernas farfar dog för länge sedan vid 54 års ålder, även han i hjärtinfarkt. Deras far gick bort i cancer vid 61 års ålder.

Nu har vi fått veta att farbroderns och farfaderns tidiga död beror på en defekt nedärvd gen och jag är full av oro. Min första tanke var att mina söner, som båda är i 20-årsåldern, måste gentesta sig. Men sedan tänkte jag: Om det nu blir konstaterat att man bär på den här genen, kan man då göra något åt det eller går man omkring och är orolig resten av livet? Jag vet inte vad jag ska säga till mina söner. Ska jag skrämma upp dem och sedan går det inte att göra något åt detta ändå? Snälla, råd mig!

Doktor Helge Löfberg svarar:

Du har helt rätt i att man bara ska söka efter ärftliga sjukdomar om patienten själv vill ha kännedom om sin sjukdom och om åkomman går att behandla eller förebygga. Om det inte finns någon bot så mår de flesta bara dåligt av att i förtid få reda på sitt framtida öde.

Men hjärtinfarkt före 60 års ålder går faktiskt att i många fall förhindra genom att sänka blodfetterna och genom sunt leverne. Man behöver i regel inte göra någon gentest. Det räcker att ta ett vanligt blodprov före frukost och mäta det goda och onda kolesterolet, samt triglyceriderna. Om blodfetterna ligger mycket fel är det risk för tidig åderförkalkning i hjärtats kranskärl. Behandlingen har bäst effekt om den sätts in i ung ålder. Den består av dietråd, rökstopp, viktreduktion vid övervikt, lagom motion samt ev. fettsänkande medicin. I kosten är det särskilt det animaliska fettet i kött och mejeriprodukter som är onyttigt.

Åderförkalkning hos äldre beror ofta på högt blodtryck, åldersdiabetes och andra faktorer som är ofullständigt kända. Men hos unga människor spelar kolesterol och triglycerider en viktig roll. Så det är nog rätt att dina söner får riktig medicinsk information om sin farbrors sjukdom. De får sedan själva välja om de vill göra en hälsokontroll och mäta sina blodfetter.