Jag undrar varför jag har så onaturligt mycket svettningar. Jag äter östrogentabletter men det hjälper inte. Har även fått hormonspiral eftersom jag haft så rikliga blödningar.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Svettningar är det mest påtagliga och tydliga av alla hormonbristsymptom i samband med klimakteriet och din ålder stämmer ju också väl med det. Tyvärr är ditt brev litet väl kortfattat. Jag skulle exempelvis bra gärna velat veta om du vid starten av din östrogenbehandling märkte någon effekt eller om det aldrig hjälpt dig. Jag skulle också vilja veta om din östrogendos efter hand ökats eller om du stått kvar på samma tabletter som du först fick. Kanske har styrkan hela tiden varit litet för låg för dig. Ofta räcker en lägre hormondos till en början. Men samtidigt som den egna hormonproduktionen avtar kommer symptomen tillbaka och blir efter hand allt värre. För att motverka detta behöver östrogenintaget ökas. Praktiskt sker det genom att gå upp i dos till man blir besvärsfri. Efter någon tid kan man försiktigt prova om det kanske går att minska något. Men återkommer besvären får man givetvis öka igen. Det här kan upprepas med ca ett halvårs mellanrum. Men vid hormonersättning i klimakteriet gäller det liksom för de flesta andra mediciner att eftersträva full effekt med lägst möjliga läkemedelsdos.

Alla kvinnor som östrogenbehandlas och har livmodern kvar måste samtidigt också få extra gestagen (gulkroppshormon) som är ett viktigt skydd mot cellförändringar i livmodern och motverkar blödningstrassel. Gestagentillägg ges oftast i tablettform. Men hormonspiral är också ett utmärkt sätt att kontinuerligt tillföra gestagent hormon. Samtidigt är den här typen av spiral ett av de bästa graviditetsskydd vi har. Även under övergångsåren kan det emellertid finnas andra anledningar till rikliga svettningar vilket inte får komma bort bland hormonbristsymptomen. Om ökning till högre östrogendoser visar sig utan effekt på dina svettningar kan det bli aktuellt att utreda om det finns någon annan förklaring. Men allt det här överlämnar du till din doktor.

Givetvis måste du också ta kontakt med din läkare innan du börjar ändra din östrogenmedicinering. Om det inte gått alltför lång tid sedan ditt senaste besök kan det kanske räcka med telefonkontakt. Beställ en telefontid, så hinner doktorn orientera sig beträffande undersökningsresultat, vilka besvär du haft, ordinationer etc och ni kan vid samtalet lätt anknyta till ditt senaste besök.