Numera är det möjligt att få en god medicinsk bedömning genom ett antal speciella blodprover och det är detta jag tycker du borde få gjort. Finner man att du har anlag som kan innebära att du kan få problem är det en hel del allmänna råd som kan väsentligt förbättra din situation. Då kan p-stav, p-spruta eller mini-piller vara ett alternativ eftersom dessa inte innehåller östrogen, och det är just östrogenet som kan öka risken för blodpropp för ett fåtal kvinnor. Du behöver därför få möjlighet att noga diskutera preventivmedel med din gynekolog.
Finner man att du inte har någon ökad blodproppsrisk är du i precis samma situation som alla andra friska kvinnor och kan lugnt fortsätta med p-piller. De flesta p-piller innehåller både östrogent hormon och gulkroppshormon. Mängden hormon och proportionerna mellan dem varierar mellan de olika preparaten. En del biverkningar finns med båda. Vi kvinnor är också olika och alla trivs inte med samma typ av preparat. Om dina bekymmer med minskad sex-lust och torra slemhinnor är hormonrelaterade handlar det om gulkroppshormon. Problemen kan därför kvarstå eller t.o.m. förvärras av p-stavar, p-sprutor och mini-piller som alla innehåller enbart gulkroppshormon.
Jag tycker att du i första hand du ska be att få prova ett p-piller som innehåller litet mera östrogen. Alternativt använda kondom och vara utan p-piller under en period. Hjälper inte det och problemen fortsätter under en längre tid tycker jag att du, eventuellt via din gynekolog eller barnmorska, borde få träffa någon som arbetar med sexualrådgivning. Vår sexualitet är kanske det allra mest ömtåliga, sårbara och lättpåverkade vi har. Ibland kan ett tillfälligt problem i vår relation till partner, barn, föräldrar eller i vår livssituation med sjukdom, jobb, ekonomi eller annat vara anledningen till att vi och vår sexualitet inte mår bra. Andra gånger kan det handla om djupa problem och svåra upplevelser som det kan ta mycket lång tid att bearbeta och där det kan behövas professionell hjälp.