Genom att röra på ögonen och huvudet kan din man delvis kompensera synfältsbortfallet. Men det stora problemet är att synskadan i vissa fall kan påverka rumsuppfattningen så att den sjuke inte längre förstår att han är blind inom ett visst område av synfältet. I stället tror han att denna del av omgivningen inte existerar. Det finns märkliga exempel på strokedrabbade personer som bara äter upp maten på ena halvan av tallriken eftersom de är omedvetna om att tallriken är rund och består av ytterligare en halva. Då är det givetvis livsfarligt för dem att ge sig ut i trafiken.
Om en person haft olyckan att drabbas av upprepade blodproppar i hjärnan så kan omdömet ibland också påverkas och reaktionerna bli så tröga att trafikfara uppstår. Det viktigaste är att den sjuke är fullt medveten om sitt synhandikapp och har kvar sin förmåga att anpassa bilkörningen efter trafiken. Annars bör bilen få stå hemma.
Din man har således fått en blodpropp som satt sig i hjärnans syncentrum eller synbanor, och det är därför man måste kontrollera om han kan fortsätta att köra bil. Om proppen i stället drabbat ena ögat så hade endast detta öga fått nedsatt syn medan det andra ögat då förblivit helt friskt med full syn. Proppen kan bero på åderförkalkning i halspulsådern eller stora kroppspulsådern. En annan möjlighet är att det bildats en propp i hjärtat på grund av förmaksflimmer, klaffel eller hjärtinfarkt och att den proppen sedan fortsatt till hjärnan.