Varför får man svullnader med ljusare skinn i ögonvrån på övre ögonlocket? Beror det på förhöjda blodfetter? Högt blodtryck? Gråt? Jag har sett många som har det och nu har jag själv fått sådant på ena ögonlocket. Jag har inte varit hos doktorn på ett år, men då var mina värden normala.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om man på båda ögonlocken har gula, mer än halvcentimeter stora, lätt upphöjda fläckar kan det vara något som på läkarspråk kallas för xantelasma. Ordet är grekiska och betyder ungefär “gul skiva”. Den gula färgen beror på att fläcken innehåller kolesterol. Särskilt hos yngre individer kan det, som du skriver, ibland vara ett varningstecken på att det “onda” kolesterolet (LDL-kolesterolet) i blodet är för högt. I så fall löper man ökad risk för åderförkalkning och hjärt- och kärlsjukdomar.

Men hos dig stämmer det inte helt. Du nämner endast att färgen är “ljus” och inte att den är gul. Dina blodfetter har tidigare varit normala och din förändring sitter bara på ena ögonlocket. Kolesterolfläckar brukar nästan alltid uppträda dubbelsidigt. Kanske är orsaken i ditt fall någon annan. Du kan t.ex. ha en enkel, plan hudvårta, eller en liten hudcysta som är fylld med hornämne. Sådana cystor är mycket vanliga och helt ofarliga. De brukar bara vara 1-2 millimeter stora och kallas för milier. Slutligen finns det någon enstaka gång en gulaktig svettkörteltumör som kan växa på ögonlocket.

Jag tycker att du ska visa förändringen för din doktor vid nästa läkarbesök och kanske kontrollera blodfetterna igen. Xantelasma behandlas med blodfettsänkande medicin om så behövs. Själva fläcken kan tas bort genom operation eller laserbehandling om den är kosmetiskt störande.

Du undrar om gråt och högt blodtryck kan ge sådana här fläckar, men så är det inte. Ögonlocken och tårkörtlarna kan visserligen svullna av gråt men svullnaden är då tillfällig och inte gulfärgad. Högt blodtryck påverkar inte alls ögonlocken.