Jag är en kvinna i 50-årsåldern som för 30 år sedan fick en son med sprucken läpp. Han hade ingen deformering i gommen eller näsan. I alla dessa år har jag mått dåligt för detta och grubblat över om jag kan ha gjort något fel under graviditeten som orsakat missbildningen. Ingen i släkten har någon sådan åkomma. Nu är jag beredd på att få veta sanningen. Tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Sanningen är att du inte alls ska behöva förebrå dig något och inte heller känna någon skuld. Orsakerna till medfödd kluven läpp är nämligen många och fortfarande till stor del okända. Ärftlighet kan bara förklara en liten del av fallen.

För 30 år sedan var inte kunskapen så stor, men i dag finns vissa rekommendationer att följa för en kvinna som vill minska risken att föda en baby med missbildningar. Problemet är att fosterskador på t.ex. läppen uppstår redan i slutet av första graviditetsmånaden och då brukar man knappast ens veta att man är gravid. Alltså bör unga kvinnor som kan bli gravida iaktta en viss förebyggande försiktighet. De bör framför allt vara återhållsamma med att äta för mycket A-vitamin som kan ge grava missbildningar, och även lever som innehåller mycket A-vitamin. Vissa mediciner mot epilepsi och mot elakartade tumörer kan också ge kluven läpp.

Grundregeln är att det vid graviditetens inledning är klokt att minska på all onödig medicinering. Kemikalier och industriavfall, lösningsmedel samt olika bekämpningsmedel mot ogräs, mögel och insekter kan också vara skadliga. Nyttigt är att äta extra B-vitamin och framför allt då folsyra (folacin) som finns rikligt i gröna grönsaker och sallader, citrusfrukter och fullkornsbröd. Tabletter med folsyra går att köpa på apoteket.

Varje år föds ca 100 bebisar med kluven läpp eller gom i vårt land. Det finns speciella tandläkare och plastikkirurger som har stor erfarenhet av att operera och behandla sådana här missbildningar och slutresultatet brukar i dag bli väldigt bra.