Eftersom depression kan vara ett av inslagen i SLE så är min mor angelägen att få behandling för sin sjukdom i hopp om att depressionen ska släppa och hon ska kunna röra sig igen. Men vårdcentralens läkare tyckte inte att hon skulle få någon behandling utan att hon skulle lära sig leva med SLE-sjukdomen.
Jag är orolig för min mor och skulle vilja ha mer kunskap om hennes sjukdom och på vilket sätt man behandlar den.
Om hjärnan drabbas så talar läkarna om encefalit, d.v.s. inflammation i hjärnan och dess små blodkärl. Symtomen brukar då vara krampanfall (epilepsi) samt oro, ångest och förvirring. Domningar och svaghet i ansiktet eller i nerverna ute i kroppen inträffar ibland. Däremot är det inte så vanligt att nedstämdhet och depression är dominerande symtom om man har SLE.
När läkarna på medicinkliniken på lasarettet ska ställa rätt diagnos så undersöker de hur många av patientens organ som är sjuka. Diagnosen SLE får ställas när minst fyra olika organ eller prover visar typiska tecken på sjukdom. Läkarna kontrollerar då immunförsvarets antikroppar i blodet. Det finns flera olika tester. ANA betyder att antikropparna angriper kärnorna och arvsmassan i kroppens egna celler. Din mors ANA-värde 100 är lätt förhöjt och ligger strax över gränsen för det tillåtna.
Behandlingen vid SLE bör ske i samråd med specialistläkarna inne på lasarettet. Eftersom sjukdomen är så varierande från fall till fall fordras lång erfarenhet hos doktorn. Dessutom har många av medicinerna svåra biverkningar som ibland kan förväxlas med själva sjukdomen. De starkaste medicinerna ges därför bara av specialistläkare när sjukdomen är aktiv och särskilt besvärlig och hotar livsviktiga organ. I lugna perioder minskar man på medicineringen och ibland behövs inga mediciner alls. De viktigaste typerna av läkemedel mot SLE är värktabletter mot inflammation, malariamedicin, kortison och cellhämmande medel. Vid symtom från hjärnan används dessutom mediciner mot epilepsi och förvirring.
Jag har svårt att av ditt brev avgöra om din mors mångåriga depression är en del av hennes nydiagnosticerade SLE-sjukdom eller om hennes depression har helt annan orsak. Ett tips är att svåra depressioner också kan botas med ECT, den metod som brukar kallas “elchocker”. Behandlingen har visserligen dåligt rykte hos lekmän men ECT har faktiskt mycket färre och lindrigare biverkningar än många SLE-mediciner. Dessutom kan behandlingen ges till svaga och svårt sjuka patienter som inte tål stark medicinering under lång tid.