Jag fick panikångest första gången för två år sedan. I början var det hemskt att åka tunnelbana till jobbet, det krävde mycket energi. Efter ett tag fick jag hjälp av en psykolog och blev mycket bättre. Men helt har jag inte blivit av med problemet. Jag känner mig handikappad för att jag inte kan göra vanliga saker som man inte ens tänker på i vanliga fall. Jag kan inte gå på bio, inte till tandläkaren etc etc, listan är lång. Känslan kan komma när som helst och var som helst och jag har rädslan för att få ångest inom mig hela tiden.

Kan du förklara vad som har orsakat min panikångest? Hur kan jag bli av med den eller åtminstone bli bättre? Tack på förhand.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Panikångest är en mycket obehaglig sjukdom som sannolikt beror en störning i balansen mellan två signalämnen i nervsystemet, serotonin och noradrenalin. Orsaken till att vissa personer får den här störningen är ännu inte helt klarlagd, men det anses att ärftliga anlag kan påverka. Hos många bryter panikanfallen ut efter en psykisk eller fysisk kris, men ofta hittar den drabbade inte något sådant yttre sammanhang. Sjukdomen är vanligast hos kvinnor och de flesta som drabbas är i 20-30-årsåldern. Det är sällsynt att man får panikångest i mera mogen ålder.

Panikkänslan är en mycket ursprunglig reaktion som säkert räddade många stenåldersmänniskor när de överfölls av rovdjur eller fiender . Kroppens krafter mobiliserades till en strid för livet, hjärtat slog snabbare, blodtrycket steg. Vid panikångest reagerar kroppen på samma sätt trots att den inte utsätts för fara. Symtomen är mycket påtagliga och ingen inbillning. Man kallsvettas, skakar i hela kroppen, får yrsel, domningar och värk i bröstet. Hjärtat bankar och man tror att man ska dö.

Lyckligtvis är det inte fråga om någon livsfara, men det är plågsamt nog ändå. Därför är det klokt att söka hjälp, som du ju har gjort. Den behandling som psykologen gav dig var sannolikt s.k. kognitiv beteendeterapi där man programmerar om kroppen och får träna sig i att behärska skräcken. Det finns också mediciner som rättar till den störda balansen mellan signalämnena. I många fall rekommenderas en kombination av medicinsk och psykologisk behandling. De flesta blir helt eller nästan helt friska från sin panikångest, vilket kan vara en tröst i en situation som ofta känns hopplös. Eftersom du fortfarande har besvärliga symtom tycker jag att du bör söka hjälp igen, hos en läkare eller din psykolog. Du kan också få stöd och råd genom patientföreningen Svenska Ångestsyndromsällskapet, tel. 08/6507079, eller söka på deras hemsida där du hittar information om sjukdomen. Lycka till!