Jag är en 21-årig kvinna som har ett stadigt förhållande sedan flera år. Jag äter p-piller men vill hitta ett alternativ eftersom jag inte trivs med att påverka min kropp så mycket. Jag undrar om det finns någon anledning att inte använda kopparspiral/hormonspiral (som efter vad jag har förstått bara utsöndrar gulkroppshormon till livmodern/äggstockarna istället för till hela kroppen). Jag har inte haft några besvärliga infektioner och aldrig varit gravid.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Visst är det möjligt för dig att använda spiral som preventivmedel även om du aldrig har varit gravid. Anledningen till att man är litet tveksam till spiral hos yngre kvinnor som aldrig varit gravida är att risken för underlivsinfektioner hos spiralbärarna är något litet ökad. (Hos p-piller användarna är risken däremot i det närmaste halverad) Då du haft samma partner i flera år och ingen tidigare underlivsinfektion torde emellertid infektionsrisken för din del vara avsevärt lägre än vad vi brukar räkna med.

Om du skulle få minsta misstanke på infektion (fula flytningar, extrablödningar, sveda vid vattenkastning, ljumsksmärtor) är det viktigt att du snabbt tar kontakt med en gynekolog. Handlar det om en infektion bör behandling med bl a antibiotika snarast påbörjas. Ofta kan spiralen lämnas kvar utan problem. Efter spiralinsättning får du räkna med en del blödningskrångel under ett par månader. Det gäller oberoende av spiraltyp.

Du har rätt i att det lilla tillägget av gulkroppshormon respektive koppar som finns i spiralerna huvudsakligen verkar lokalt. Det är endast en bråkdel som resorberas. Men när det gäller gulkroppshormon kan den lilla mängden ändå medföra att mensen blir ytterst sparsam och oregelbunden och sedan kan vara helt borta så länge spiralen sitter kvar. Det finns också en del kvinnor som upplever att slemhinnorna i underlivet blir litet torrare och som allmänt känner sig ungefär som veckan före mens. Med kopparspiral slipper man de här problemen. Det finns en speciell liten kopparspiral avsedd för kvinnor som aldrig varit gravida och som är lätt att sätta in jämfört med andra spiraler. Mensen kan bli något rikligare men den brukar efterhand bli lika regelbunden som före p-pillertiden. En nackdel med kopparspiral är dock att säkerheten är något litet lägre jämfört med hormonspiral och p-piller.

Det finns fler än du som är litet tveksamma till att använda p-piller även om hormondoserna i tabletterna numera är avsevärt lägre än för bara några år sedan. Hela tiden strävar man efter att reducera doserna ytterligare, och ändra substanserna och proportionerna mellan dem, för att minimera biverkningarna utan att minska preventiveffekten. Troligen kommer man så småningom också att kunna betydligt mer nyanserat identifiera riskgrupper och anpassa de olika preventivmedlen ännu mer efter individen än vad som är möjligt idag. Till dess får du försöka hitta det preventivmedel, bland de idag tillgängliga, som känns bäst för dig och er båda – eller i varje fall det som ni upplever som minst dåligt. Jag tycker som du, att du ska prova spiral.