Blodtrycket är för högt trots medicinerna

Jag är en kvinna som har haft högt blodtryck sedan 30 år tillbaka. Min läkare, som jag haft kontakt med ända från början, vill inte...

Jag är en kvinna som har haft högt blodtryck sedan 30 år tillbaka. Min läkare, som jag haft kontakt med ända från början, vill inte ändra på doseringen av medicinerna. Mitt tryck ligger runt 180-190/85 varje gång jag mäter det. Just nu känns det som om huvudet ska sprängas och jag är “på fyllan”. Så har det varit i 3-4 månader. Under de senaste 3 åren har jag varje dag ätit samma blodtryckstabletter: Atacand 8 mg 1 tabl, Norvasc 5 mg 1 tabl, Sotacor 80 mg 2 tabl och Salures 2,5 mg 1 tabl. Jag cyklar och går nästan varje dag så konditionen är riktigt bra. Vikten 68-70 kg. Hoppas du kan ge mig ett svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är det lägre värdet, 85, i ditt blodtryck som har störst betydelse eftersom det representerar merparten av blodet i dina pulsådror. Och 85 är, som väl är, helt normalt. Men ditt övre värde 180-190 ligger för högt. Det förknippas dock bara med “vågtoppen”, alltså en ganska liten del av allt det blod som pumpas runt. Varför ditt övre värde är så högt beror kanske på att dina blodkärlsväggar är för stela och inte kan fjädra och jämna ut tryckvågorna. Målet bör emellertid vara att även försöka sänka den delen av trycket, om det nu är möjligt.

Du har redan tre vanliga men helt olika blodtrycksmediciner som du tar i ordinarie dos. Dessutom har du en fjärde medicin som hindrar hjärtat att slå för fort och som också kan räknas som en halv blodtryckstablett. Ditt blodtryck är således sannolikt mer svårbehandlat än normalt och lite “speciellt”. Det fordras då en erfaren doktor som är van att sköta “envisa” blodtryck. Ibland kan man öka medicindoserna eller byta till andra, skarpare blodtrycksmediciner. Men risken är då att du får oönskade bieffekter som t.ex. yrsel när du reser dig.

Din huvudvärk och obehagskänsla behöver inte nödvändigtvis komma av blodtrycket. Värken kan ha annan orsak eller rent av vara en medicineffekt. Om blodtrycket trots upprepade behandlingsförsök inte vill rätta till sig så kan det ibland bero på andra sjukdomar. Då finns möjligheten att göra ett s.k. njur-skintigram för att kontrollera eventuella ärr i njurarna eller i kärlen till njurarna. Man kan också undersöka om binjurarna påverkar blodtrycket.

Du skriver inget om din ålder. Tydligen har du medicinerat för högt blodtryck i hela 30 år så sjukdomen är inte något nytt för dig. Men även om du nu skulle ha nått mogen ålder har du säkerligen god nytta av att ha ett välreglerat blodtryck. Det gäller emellertid att skräddarsy en behandling som du tolererar och att undvika drastiska ändringar i medicineringen som får blodtrycket att svänga. När kroppen är van vid ett visst högt blodtryck så kan man inte plötsligt slå ner trycket. Då riskerar både hjärna och hjärta att få otillräcklig blodförsörjning. Problemen är således många. Det är bra att din doktor är försiktig. Om han tvekar om vad som är bäst för dig kan han säkert få råd från medicinläkarna inne på lasarettet.

Scroll to Top