Efter förkylningen känner jag ingen lukt

Efter en kraftig förkylning försvann smak- och luktsinnet. Det har ännu inte återkommit efter drygt en månad. Kan jag hoppas på att det återkommer? Jag...

Efter en kraftig förkylning försvann smak- och luktsinnet. Det har ännu inte återkommit efter drygt en månad. Kan jag hoppas på att det återkommer? Jag har tidigare haft ett väldigt bra smak- och luktsinne. Finns någon medicin för detta?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det bästa du kan göra är att försöka få tid hos en öron-näsa-hals-läkare och bli ordentligt undersökt. Om det är ett virus som slagit ut ditt luktsinne så kan du nog inte göra mer än hoppas och vänta. Ibland återkommer lukten, dock tyvärr inte alltid. Men om orsaken är att näsan är trång på grund av polyper, svullen slemhinna eller sned nässkiljevägg, så att dofterna inte når fram, kan doktorn hjälpa dig. Likaså finns det bot om du har en pågående inflammation i näsa och bihålor. Doktorn kommer att testa ditt luktsinne med olika doftflaskor och titta upp i näsans inre med en smal kikare. Hon/han kommer också att fråga om du slagit huvudet, tagit några speciella mediciner eller haft någon sjukdom som drabbat hjärnan. Hjärnhinneinflammation, läkemedelsbiverkningar men även åkommor som stroke och Parkinsons sjukdom kan påverka lukten.

Luktsinnet sitter högst uppe i näsan inom ett 2 cm stort område i nässlemhinnan. När vi sniffar får vi luften med dofterna att strömma upp till sinnescellerna. Även dofterna i munnen strömmar till näsan och mycket av det vi tror är “smak” är egentligen dofter. Kvar av smaken är bara sött, surt, salt och beskt som man verkligen upplever med tungan. Från näsan går luktsinnets fina nervtrådar genom benet in till hjärnans undersida. Det är ett ömtåligt område som lätt kan drabbas av skador.

Tyvärr finns det inga riktigt bra mediciner som kan reparera skadade doftsinnesceller eller nervtrådar. Ett extra tillskott av B-vitaminer och folsyra brukar rekommenderas. I övrigt får man hoppas på kroppens egen läkande förmåga.

Nedsatt luktsinne är vanligast hos äldre personer, vilket inte är så märkligt eftersom de har utsatts för fler påfrestningar och sjukdomar än de flesta ungdomar och barn. Att förlora lukten är att mista en del av upplevandet av omvärlden, och att förnimma alla dofter omkring oss är en del av glädjeämnena i livet, så jag förstår mycket väl att du är nedstämd. Jag hoppas liksom du att skadan läker och du får ditt luktsinne tillbaka.

Scroll to Top