Mina pupiller är jättestora

Jag har en lite udda fråga. Mina pupiller är oftast jättestora. De täcker nästan hela den blåa färgen på mina ögon. Kan det vara något...

Jag har en lite udda fråga. Mina pupiller är oftast jättestora. De täcker nästan hela den blåa färgen på mina ögon. Kan det vara något fel?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om båda pupillerna är lika vida så gör det inget att de är stora. Pupillen är hålet man ser genom. Den färgade ringen runt omkring (i ditt fall blå) kallas regnbågshinnan eller iris. Den reglerar hålets storlek ungefär som när man drar en gardin för ett fönster.

När man är ung brukar pupillen vara ganska stor medan småbarn och äldre människor har små pupiller. Storleken varierar också normalt mellan olika personer och kanske det är svaret på din fråga. I mörker vidgar sig pupillen, medan den snabbt drar ihop sig i ljus och när man tittar på mycket nära håll. Starka känslor som skräck och smärta ökar tillfälligt storleken.

I gångna tider ansågs en kvinna vacker om hon hade stora pupiller. Därför tog vissa flickor preparatet belladonna (“vacker kvinna”) som vidgade pupillen. Som bieffekt fick de tillfälligt suddig syn utan möjlighet att läsa. Flera ögondroppar och mediciner som används i dag har belladonnaliknande verkan, liksom vissa typer av narkotika.

Pupillen vidgas och dras samman av två skilda ögonmuskler som styrs av olika nerver på ett ganska invecklat sätt. Ibland påverkas nerverna av sjukdomar i hjärnan och läkarna brukar kontrollera pupillernas reaktioner och ögonens rörelser när de gör en neurologisk undersökning hos en patient. Om ögonen är förlamade och reagerar sinsemellan olika kan doktorn också räkna ut var skadan sitter.

Om dina pupiller skulle vara olika stora och inte dra ihop sig i ljus så bör du kontrollera ögonen nästa gång du är hos en doktor. Men om pupillreaktionerna är normala och storleken samma på båda sidor så kan du vara lugn, för då är du sannolikt frisk.

Scroll to Top