Hur påverkar p-spruta chansen att bli gravid?

Jag har hört att det är svårt att bli med barn när man använder p-spruta. Stämmer det? Jag har inte haft svårt att bli med...

Jag har hört att det är svårt att bli med barn när man använder p-spruta. Stämmer det? Jag har inte haft svårt att bli med barn sedan jag använt hormonspiral eller p-piller. Jag är 43 år och har haft regelbunden mens hela tiden. Jag har nu träffat en ny man och vi funderar på att skaffa barn.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Den verksamma substansen i p-sprutan är ett gulkroppshormon som håller tillbaka ägglossningarna och också påverkar sekretet i livmoderhalsen så att spermier inte tar sig igenom. Effekten försvinner efter en tid men hur länge den kvarstår varierar ganska mycket mellan olika kvinnor. För att få ett säkert skydd mot graviditet behövs en ny p-spruta var tredje månad. Den tiden är beräknad med god marginal så att ingen ska ha hunnit få tillbaka sina ägglossningar.

Efter att ha stått på p-sprutor tar det för de flesta kvinnor 6-8 månader innan effekten av p-sprutorna försvunnit och ägglossningarna återkommit – vilket innebär att mens-cyklerna blivit normala igen och även möjligheterna att bli gravid. Men tidsvariationerna är stora. Några kvinnor får tillbaka sina ägglossningar mycket snart efteråt. För andra kan det dröja ett år eller mer, i undantagsfall till och med upp mot ett och ett halvt år, innan äggmognad och ägglossning kommer igång igen.

Du har hunnit bli 43 år. Även om du har regelbundna menstruationer innebär det att du kan ha något svårare att bli gravid idag än du haft tidigare. Har du tills nu använt p-sprutor som preventivmedel kan det tyvärr skjuta fram tiden och därmed de successivt minskande graviditetschanserna ännu mer. Dessa bekymmer uppträder varken efter användande av spiral eller p-piller, så har du bara funderat på att byta till p-spruta men står kvar på ett annat preventivmedel så fortsätt med det tills du bestämt dig om du verkligen vill försöka bli gravid igen.

Scroll to Top