Jag får ont i hjärtat när jag skrattar

När jag skrattar får jag jätteont i hjärtat. Jag har talat med min doktor om det, och han sa att det är normalt och förmodligen...

När jag skrattar får jag jätteont i hjärtat. Jag har talat med min doktor om det, och han sa att det är normalt och förmodligen bara en muskel. Men är det normalt att få ont när man skrattar? Ont i magen har man ju hört talas om, men hjärtat? Ibland känns det som att det “klickar” runtom.

Jag får aldrig ont vid ansträngning men däremot när jag tar djupa andetag. Smärtorna kommer till och från, t ex när jag tittar på TV, kör bil eller precis gått till sängs. Det gör så ont att jag automatiskt tar mig för hjärtat och kryper ihop med kroppen. Jag är en tjej på 23 år. Kan jag redan ha fått någon hjärtsjukdom eller är det ett medfött hjärtfel?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Nej, det låter inte som om ditt onda kommer från hjärtat. Typiskt för de flesta hjärtsjukdomar är orkeslöshet, svår andnöd, hjärtklappning och tryck i bröstet. Symtomen ökar när man anstränger sig och försvinner i vila. Hos dig är det tvärt om.

Nästa gång du har ont bör du kanske kontrollera att hjärtat inte rusar. Räkna hjärtslagen = pulsen, för att se om hjärtat arbetar hårt. Normalt ligger pulsen i vila mellan 55 och 80 slag i minuten. Om pulsen (som känns vid handledens insida på samma sida som tummen) är normal när du har ont så är det tecken på att ditt hjärta är friskt. Ifall pulsen däremot är högre än 120 bör du rådfråga din doktor.

När du skrattar och tar djupa andetag är det mellangärdesmuskeln och revbenen i bröstkorgen som rör sig. Benhinnor, muskelfästen och leder i bröstkorgen kan göra ont. Även den hinna som kläder insidan av bröstväggen, och som kallas lungsäcken, är smärtkänslig. Någon gång kan nerverna i bröstkorgen utlösa smärta. Orsaken kan vara en virusinfektion eller att nerven är klämd. Ibland behöver inte ens ursprunget sitta där man känner smärtan utan en felkoppling i nervsystemet kan göra att det gör ont på ett helt annat ställe i kroppen. Ifall felet sitter i lungorna så brukar man hosta och ev. bli andfådd vid ansträngning, eftersom blodet då inte får tillräckligt med syre. Något sådant nämner du inte i ditt brev.

Smärtcentrum i hjärnan är olika känsligt under dygnet. När man vilar och försöker sova tar hjärnan nästan inte emot några andra sinnesimpulser och då är man i regel maximalt smärtkänslig. Däremot när man rör sig och är stimulerad under dagen så maskeras ofta smärtsignalerna. Stress och psykisk oro kan förvärra symtomen.

De flesta sådana smärtor som du beskriver går lyckligtvis över av sig själv utan att man behöver bli mer noggrant utredd och undersökt. Orsaken får då aldrig någon exakt diagnos. Men om du inte blir bättre eller om symtomen förvärras är det bäst att söka läkarhjälp igen. Doktorn kan ta sänka och blodprov som visar om du har en inflammation som aktiverat kroppens försvarssystem. Hon/han kan också kontrollera de olika organen i bröstet och försöka hitta eller utesluta alla de åkommor som kan ge smärtor. Det är ovanligt med allvarliga sjukdomar i din ålder, men de kan förekomma och blir då till en början lätt bagatelliserade och förbisedda om patienten inte står på sig.

Scroll to Top