Finns någon hjälp mot dålig andedräkt?

Min 25-årige son är i en besvärlig och känslig situation. Han går ständigt omkring med dålig andedräkt. När han var spädbarn tillhörde han den grupp...

Min 25-årige son är i en besvärlig och känslig situation. Han går ständigt omkring med dålig andedräkt. När han var spädbarn tillhörde han den grupp av barn som kallas “kräk-barn” eftersom han kastade upp efter varje gång han ammats. Senare i livet fick han vid en gastroskopiundersökning veta att han hade bråck på övre magmunnen. En operation skulle inte ge några garantier till en normalsituation, sades det. Operationen skulle också kunna leda till att han aldrig mer skulle kunna kräkas. Är detta sant?

Sonens dåliga andedräkt kommer nästan omedelbart efter en måltid. Han sköter sina tänder väl och måltiderna är något så när regelbundna. Men han har det direkt jobbigt med sin åkomma, inte minst när det gäller relationen till det andra könet. Sedan flera år har han rekommenderats att ta tabletter som heter Artonil. Som mor oroar jag mig över att en 25-åring ständigt ska behöva ta medicin. Finns det någon hjälp?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Dålig andedräkt kan bero på mycket. Vad vi äter och dricker påverkar vår doft. Vitlök, alkohol och tobak har t ex en karakteristisk lukt, vilket nog de flesta märkt. Matrester som sitter i fickor i tandköttet och plaquebeläggningar på tänderna bryts ner av munnens bakterier och kan också lukta mer eller mindre illa. Särskilt om man är torr i munnen och har ont om saliv så ökar mängden bakterier. Då rekommenderas regelbunden tandborstning direkt efter måltiderna. Bakterier kan också sitta i stora mängder nere i fårorna i en flikig halsmandel (tonsill) och orsaka kronisk tonsillit som påverkar andedräkten negativt. Sköljning med C-vitamin brukar hjälpa. Medlet heter Ascoxal och kan köpas receptfritt på apoteket. Även kroniska infektioner med krustor och var i näsans slemhinnor och bihålor, samt nere i luftrören i bröstet, kan ge stark odör. En ficka i matstrupen som kallas divertikel och som innehåller gamla unkna matrester kan också lukta illa.

Vissa sjukdomar ger en karakteristisk lukt. Vid svår diabetes andas man ut sur acetondoft och vid sviktande funktion i lever och njurar har man dofter som är mycket speciella och går att känna igen. Men det stämmer ju knappast in på din son. Nej, det låter mer som om han i stället har uppstötningar och rapningar från magsäcken som luktar illa. Han har tydligen besvär av reflux av maginnehållet och hans magsäck buktar tydligen upp genom mellangärdesmuskeln (diafragma) vilket kallas hiatushernia eller bråck vid övre magmunnen. Det är ett mycket vanligt tillstånd som oftast inte ger några symtom.

Du frågar om en ev. operation. Den görs bara i få utvalda fall av inflammerad matstrupe som har stora besvär av halsbränna, men utförs inte på grund av dålig andedräkt. Operationstekniken varierar, men i princip lägger kirurgen övre magmunnen på rätt plats vid mellangärdesmuskeln och stramar samman hålet med en muskelslynga eller genom en vikning av övre delen av magsäcken. Resultatet blir ibland, men inte alltid, lyckat. En biverkan kan vara att det är svårare att rapa och kräkas, eftersom operationen görs just för att försvåra den mekanismen.

Små måltidsportioner och undvikande av fet mat brukar hjälpa mot uppstötningar vid reflux, vilket kan vara bra att veta för din son. Kanske beror den dåliga lukten på att han tar medicinen Artonil som minskar saltsyran i magsäcken. Då ökar i stället antalet bakterier i magen som jäser födan, och det bildas mer gaser som luktar illa när han rapar. Mitt råd blir att din son ska avstå från mat han inte tål och börja försöka äta små måltider. Artoniltabletterna bör han ta vid besvärlig halsbränna och helst bara några veckor åt gången. Det är också klokt om han har kontakt med en doktor som han har förtroende för och som han kan diskutera sitt problem med.

Scroll to Top