Läkarna ville att han skulle komma ner till Uppsala för undersökning, men det ville han inte själv. Nu undrar jag hur sjukdomen kommer att utvecklas? Kan han göra något för att slippa värken? Kommer våra barn att ärva denna sjukdom? Vad kan jag göra för att hjälpa min man?
Åkomman finns bara i Sverige och Finland och den är inte så ovanlig i mellersta delen av vårt land. Den ärvs direkt från en sjuk person och såväl kvinnor som män kan insjukna. Om en förälder bär på sjukdomen ska enligt de statistiska ärftlighetslagarna hälften av barnen bli friska och andra hälften riskera att bli sjuka. Nu stämmer inte detta alltid med verkligheten eftersom även andra faktorer brukar påverka och minska antalet som insjuknar.
Sjukdomens nuvarande namn är “Welanders distala myopati”, vilket betyder “muskelsjukdom längst ut i armar och ben”. Det forskas mycket på ärftliga muskelsjukdomar och läkarna är i det här fallet nära att hitta felet i arvsmassan. Det är ett muskelprotein som inte fungerar. Enligt vissa rapporter skulle felet sitta i ett speciellt protein som heter dysferlin. När väl orsaken blivit känd så kan läkarna med DNA-teknik lätt och säkert diagnosticera Welanders distala myopati genom att ta ett enkelt blodprov. Det är läkarna på kliniska neurovetenskapliga avdelningen vid Karolinska sjukhuset i Stockholm som forskar mest på din mans sjukdom.
Bästa rådet till din man för att slippa värken är nog att han ska arbeta mindre när det är kallt ute. Ibland kan en skena till fotleden vara till stor hjälp. Sjukgymnastik och stöd av en arbetsterapeut som kan ge tips och tekniska hjälpmedel kan även underlätta. Du och din man behöver mer information om hur ni bäst ska övervinna svårigheterna kring din mans handikapp. Det bästa är om ni har god kontakt med en erfaren läkare.