Jag får panik för att näsan är så täppt

För något år sedan fick jag en kraftig bihåleinflammation. Jag sökte läkare och fick penicillin och näsdroppar. Inflammationen gick inte tillbaka så jag fick ännu...

För något år sedan fick jag en kraftig bihåleinflammation. Jag sökte läkare och fick penicillin och näsdroppar. Inflammationen gick inte tillbaka så jag fick ännu en penicillinkur och nya näsdroppar. Då försvann äntligen inflammationen men näsan var fortfarande täppt. Och det har den fortsatt att vara. Jag måste ta näsdroppar så gott som varje dag och det har blivit som en rundgång. Om jag inte kan ta dropparna får jag panik. För mig är detta fruktansvärt jobbigt. Hur ska jag göra för att komma ifrån detta behov? Finns det någon behandling som kan ställa allt tillrätta? Ibland är jag så deprimerad över detta. Jag förstår ju att jag måste sluta med dropparna successivt men det är så svårt.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Alla får vi lite kvävningskänsla när vi är täppta i näsan. Lyckligtvis går det att andas genom munnen och på så sätt få tillräckligt med luft. Andningen styrs uppifrån hjärnstammen och det är en stark reflex som är nödvändig för vårt överlevande.

Jag tycker att du bör undersökas av en öronläkare som kan titta i näsans inre och se om där är trångt. Eventuellt kan hon/han även mäta luftflödet och andningsmotståndet (lufttrycket) när du andas genom näsan. Örondoktorn kan också genom ett endoskop (en smal kikare) se om du har polyper inne i näsan, om nässkiljeväggen i mitten är sned eller om de buktande näsmusslorna på sidorna är alltför stora.

Vanliga orsaker till kronisk svullnad inne i näsan är allergi, bihåleinflammation, luftförorening, tobaksrök, kemikalier, parfym och inte minst läkemedel. Precis som du skriver kan långvarigt bruk av näsdroppar medföra att svullnaden ökar i stället för att minska. Då kan näsdroppar i tablettform eller kortisonspray vara räddningen. Andra möjliga skadeorsaker är värktabletter liksom mediciner mot högt blodtryck eller mot psykiska sjukdomar. De kan påverka nervhormonerna så att blodflödet i nässlemhinnan styrs fel och man som biverkning blir mer nästäppt.

Normalt ska det vara ganska trångt inne i näsans inre så att luften man andas in blir ordentligt uppvärmd och maximalt fuktig. Höger och vänster näshalva brukar växelvis med några timmars intervall släppa på fullt blodflöde så att slemhinnan på ena sidan sväller upp och blir extra varm och fuktig. Ibland fungerar inte den fina regleringen av blodflödet. I stället kan man överreagera och bli täppt i båda näshalvorna samtidigt. Åkomman kallas vasomotorisk rhinit (inflammation i nässlemhinnan) och kanske är det detta som du lider av. Behandlingen går framför allt ut på att försöka undvika allt tänkbart som kan reta nässlemhinnan och dess överreagerande blodkärl.

Nu undrar du kanske varför öronläkaren inte opererar och rensar bort näsmusslorna som gör näsans inre trångt. Svaret är att en alltför rymlig näsa inte kan fukta och värma luften. Då skadas slemhinnan och torkar ut och man får i stället variga krustor och rikligt med illaluktande bakterier inne i näsan. Det kallas för kronisk “stinknäsa” och orsakar ganska mycket lidande. Därför opererar läkarna bara om de verkligen måste.

Scroll to Top