Jag tycker att du ska be att få träffa en sådan specialistläkare så att du kan bli ordentligt utredd och få råd om hur du ska göra. Läkaren kan ta olika virusprov som visar ifall viruset försvunnit eller om det finns kvar i kroppen. Om man har mycket virus kvar så kan man själv, om det vill sig illa, sprida smitta vidare till andra.
Du undrar varför hepatit och leversjukdomar ibland ger klåda. Forskarna tvistar lite om detta och kommer med olika förklaringar. Några menar att det beror på gallsyrorna, andra anser att nervändarna i huden blivit extra känsliga. Man vet inte riktigt om klåda sprids som en mycket svag signal i smärtnerverna eller om det är cellhormoner från särskilda sinnesorgan i huden som utlöser den. Någon helt bra medicin mot klåda finns inte, men kyla, talk och mjuka kläder lindrar lite. Det finns tabletter, men de hjälper bara till en del och gör samtidigt att man blir sömnig. Om det är så att din klåda kommer från levern så är det också ett skäl att kontrollera din sjukdom närmare.
Varifrån har du då fått viruset? Ja, ibland kan man ha blivit smittad för väldigt många år sedan. Kanske har du tidigare blivit opererad och fått blod som varit infekterat, eller du kan ha blivit stucken av en oren nål eller spruta. Förr kände man inte så väl till riskerna att smittas med detta virus, men efter 1991 kontrolleras allt blod för hepatit C på våra sjukhus. Ibland hittar infektionsläkarna aldrig någon säker smittokälla.
I dag kan man dela upp hepatitviruset i undergrupper och stammar. På så sätt kan man känna igen och följa samma virus när det dyker upp på olika ställen i samhället. Tyvärr går det inte att vaccinera sig mot hepatit C.
Du är inte ensam om att ha drabbats av den här sjukdomen. Mer än två tusen fall av hepatit C upptäcks varje år i Sverige. Många av dem har inte några symtom och kommer kanske inte heller att få det i framtiden. Genom att undersöka levern och ta prov från den kan doktorn avgöra vem som ev. har nytta av förebyggande behandling.