Hög sänka och obehag i munhålan

För drygt ett år sedan fick jag en obehaglig beläggning på tungan och i munhålan. Jag sökte hjälp på vårdcentralen och fick en remiss först...

För drygt ett år sedan fick jag en obehaglig beläggning på tungan och i munhålan. Jag sökte hjälp på vårdcentralen och fick en remiss först till öron-, näs- och halsläkare, sedan käkkirurgen och sjukhusets medicinklinik. Min husläkare fick besked om att det troligen är en infektion. Många prover har tagits, några mindre bra, annars i stort sett bra. Men sänkan har legat på 86 de senaste månaderna. Någon hjälp ser jag inte ut att få, så nu undrar jag vad jag ska göra och vem jag ska vända mig till. Jag har inte fått någon medicin. Man har konstaterat att det inte är svamp. Jag är 71 år.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Såväl din sänka som är 86 och förändringarna i munnen tyder på att du kan ha någon bakomliggande sjukdom som satt ner kroppens motståndskraft. Enbart beläggningarna på tungan och i munhålan kan nämligen knappast förklara din höga sänka. Sannolikt var det därför du blev undersökt på medicinkliniken på sjukhuset. Jag tycker att du ska fortsätta att gå på läkarkontroller. Om inte sänkan går ner bör du be att få bli utredd på nytt.

Hög sänka och rubbat immunförsvar kan ha samband med en kraftig infektion. Men även sjukdomar i blodet och lymfkörtlarna, olika medicinbiverkningar samt sjukdomar i bindväv och kärl kan ge sådana symtom.

Vad beträffar din tunga så får jag egentligen inte ställa diagnos bara genom att läsa ditt brev. Läkaretiken säger att doktorn också ska träffa och undersöka sin patient. Men din beskrivning stämmer bra in på något som kallas “svart, hårig tunga”. Namnet är egentligen felaktigt för det handlar inte om hår utan om att tungans normala skrovliga yta blivit ännu mycket mera ojämn och belagd med små, 1/2 – 1 cm långa, tätt liggande trådar av hornämne från slemhinnan. Dessutom finns där extra rikligt med alla de ofarliga mikroorganismer, bakterier och svampar som vi normalt har i munnen. Förändringen, som ofta är brunfärgad och inte alls behöver vara svart, kan ge dålig smak men är annars inte farlig i sig.

Orsaken till “svart, hårig tunga” är ibland oklar. Andra gånger skyller man på rökning, läkemedel eller infektioner och andra sjukdomar som sätter ner kroppens immunförsvar så att den normala balansen mellan mikroorganismerna i munnen rubbas. Åkomman “svart, hårig tunga” finns i lätt form hos 1 av 100 friska människor.

Behandlingen lokalt i munnen mot hårig tunga hjälper bara till hälften om kroppens försvar fortfarande är nedsatt. Man kan borsta tungryggen med en mjuk tandborste som eventuellt doppats i en lösning av klorhexidin eller svampmedel. A-vitaminkräm kan mjuka upp horntrådarna.

Jag föreslår att du söker på vårdcentralen igen och frågar efter den diagnos som läkarna kom fram till. Kanske var det någon helt annan sjukdom än den jag nämnt. Samtidigt bör du be om en ny hälsokontroll med såväl kroppsundersökning som blodprov.

Scroll to Top