Sedan dess är jag mycket uppmärksam på denna yrsel. Den kommer då och då, allt bara snurrar och det är hemskt otäckt. Men nu är jag förberedd när jag känner yrseln komma. Jag har frågat många läkare om detta men ingen kan ge något svar. De säger att med åren blir ju allt utnött.
För några år sedan fick jag diabetes typ 2 och jag tar diabetestabletten Glucophage. Jag tar också Tenormin och Normorix för blodtrycket och hjärtat. I april konstaterades hjärtflimmer och nu tar jag också Waran. Läkarna har talat om el-konvertering, men jag är livrädd. Vad är det egentligen?
Fram till dess jag fick diabetes har jag alltid varit frisk. Jag är överviktig men lever annars mycket sunt, röker och dricker inte. Det sägs att krämporna kommer efter 75 och det har jag verkligen märkt. Men värst är yrseln. Vad göra?
De två tillstånd som mest liknar det du skildrar är dels “virus på balansnerven”, dels störningar i blodflödet till hjärnstammen. Man känner sig oerhört sjuk vid en akut yrselattack. En känd yrselläkare i Lund har sagt att först när man själv haft sjukdomen kan man förstå hur svår den är. När hjärnstammen drabbas blir man hjälplös och kan falla handlöst, något som kallas drop-attacker. Blodet som försörjer balanscentrum strömmar genom två små pulsådror som börjar intill nyckelbenen och sedan går via halskotorna upp till översta ryggmärgen, lillhjärnan och hjärnstammen. Om man får förträngningar i de här ådrorna så riskerar man att få yrsel. De åkommor som kan ge sådana symtom är åderförkalkning och blodproppar, men också slitna halskotor och en reumatisk kärlsjukdom som kallas temporalisarterit.
Någon stor sådan skada har du sannolikt inte. Det skulle nervläkarna ha upptäckt eftersom andra nervfunktioner då också blir drabbade. Ibland känner man yrsel när man böjer nacken bakåt och tittar efter en fågel eller flygmaskin på himlen. Det beror just på att nackens blodådror kan bli klämda när man vrider på halskotorna så att blodförsörjningen till hjärnstammen tillfälligt stryps.
Du tar redan mediciner mot diabetes, högt blodtryck och blodtunnande medel, vilket lindrar och förebygger skador i blodkärlen och det bör du fortsätta med. Angående virus på balansnerven så vet man inte så mycket om den åkomman eftersom den är svår att undersöka och ta prov på. Möjligen har den samband med bältros eller munsårsvirus.
Vid balansstörningar så mår kroppen bäst av att träna rörelser och samordning av alla sinnesintrycken. Därför brukar läkarna rekommendera rörelsegymnastik så fort den värsta yrseln släppt. Men det är inte så lätt när man är ostadig och riskerar att trilla omkull.
Beträffande el-konvertering med strömstöt under narkos för att häva ett förmaksflimmer i hjärtat, så bör en sådan behandling göras ganska omgående för att lyckas. Ju längre man väntar desto svårare är det för hjärtat att slå regelbundet igen. Annars är riskerna med el-behandlingen små, förutsatt att man står på blodtunnande medel, och det gör ju du.
Sammanfattningsvis så har läkarna i dag svårt att alla gånger få en säker diagnos vid yrselsjukdomar. De vill dock utesluta vissa viktiga bakomliggande åkommor som är behandlingsbara och bör åtgärdas. Ibland är yrselsjukdomarna mer typiska, t ex övergående godartad lägesyrsel eller Ménières sjukdom (som också ger öronsus och nedsatt hörsel). Men som du nog förstått så finns det yrsel som är svår att förstå sig på. Man vinner tyvärr inte så mycket på att ta starka dövande mediciner eftersom det då blir ännu svårare att få stadga och styrsel på benen.