Är det en hälsporre som gör så ont?

Jag är en drygt 70-årig kvinna som har fått så ont i hälen. Det började för några veckor sedan. På morgonen kan jag knappt gå...

Jag är en drygt 70-årig kvinna som har fått så ont i hälen. Det började för några veckor sedan. På morgonen kan jag knappt gå upp ur sängen och stå på foten. Jag har skaffat inlägg för avlastning av hälen. Nu undrar jag vad det är som gör så ont. Är det en hälsporre jag har fått? Vad kan jag göra? Kommer det att gå över eller måste jag söka läkare för operation?
Doktor Helge Löfberg svarar:

I hela fotsulan innanför huden sitter en kraftig senhinna som bakåt fäster på hälbenet. Just i fästet har du troligen fått en inflammation som ger stark ömhet. När du belastar foten så sträcks senfästet och då gör det extra ont. Där finns också en liten slemsäck (på läkarspråk bursa) som normalt ska fördela trycket. Också den kan vara inflammerad. En inflammation orsakas ibland av överansträngning. Exempel på vanliga senfäste-inflammationer på andra ställen i kroppen är tennisarmbåge och “musarm” vid datorarbete. Ett finare medicinskt namn på ett inflammerat senfäste är entesopati.

Men man kan också få en inflammation i ett senfäste några veckor efter en infektion i tarmen eller nedre urinvägarna. Det rör sig då om en immunologisk reumatisk mekanism som satts igång av en bakterie, t.ex. campylobakter, yersinia, clamydia eller salmonella. Andra gånger kan det röra sig om en kalkutfällning eller åldersbetingad försvagning. Slutligen kan man få ont i ett senfäste utan att läkarna i dag har någon bra förklaring till orsaken.

Hälsporren, som du undrar över, innebär att senfästet är förbenat och syns tydligt på röntgen. Numera anses hälsporrar inte bära skulden till det onda. Ortopedläkarna har funnit att en hälsporre i varje fall knappast kan vara hela förklaringen. Hälsporrar är vanliga hos personer som inte har några problem med fötterna, och kan i gengäld helt saknas hos patienter som har värk. Förr opererade läkarna bort hälsporrar men det gav ingen lindring så det har man slutat med. I stället prövar man med specialgjort inlägg i skon, där man gjort hål i inlägget så att det ömma området inte belastas. Doktorn kan också ge en kortisonspruta i den inflammerade slemsäcken.

Smärtan under foten medför att man helst håller sig i stillhet och det är bra, för det gynnar läkningen. Normalt tar det drygt ett halvt år innan inflammationen börjar vika. Så om diagnosen är rätt så är du smärtfri och frisk igen om ungefär ett år.

Scroll to Top