Kan knutan i magen vara ett bråck?

Jag undrar om det finns någonting som heter tarmbråck? Jag har en liten knuta på vänster sida ovanför ljumsken. När jag trycker mycket på den...

Jag undrar om det finns någonting som heter tarmbråck? Jag har en liten knuta på vänster sida ovanför ljumsken. När jag trycker mycket på den så ömmar den men annars har jag inget besvär av den. Vad kan det vara? Jag har haft den ganska länge. Är en snart 40-årig man.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Jo, nog låter det som om du skulle ha ett litet bråck nedtill på magen. Det brukar kännas som en mjuk kudde under huden. Den försvinner när man ligger ner och återkommer när man reser sig och trycket i magen ökar. Särskilt tydligt blir bråcket när man krystar, hostar eller lyfter något tungt.

Ett bråck bildas när det uppstått en försvagning i bukväggens muskler så att en liten bit av tarmen och fettet i tarmkexet kan tränga fram, ungefär som när man blåser upp en ballong. En sådan försvagning i muskelväggen runt bukhålan ses framför allt strax ovanför ljumsken hos män och gossar där blodkärlen och sädesledaren går ner till testikeln i pungen. Ett bråck kan vara medfött eller uppträda i mogen ålder när musklerna är lite försvagade. Fetma samt trög mage som gör att man anstränger sig mer på toaletten anses vara bidragande faktorer.

Män har mer än fem gånger så mycket ljumskbråck som kvinnor. Det är lite vanligare på höger sida än vänster, av någon oförklarlig anledning. Men man kan ha tarmbråck också på andra ställen i bukhålan, t.ex. där blodkärlen lämnar magen och går ner till låret, i gamla operationsärr som inte läkt samman och i naveln hos små bebisar.

Faran med ljumskbråck är att en tarmslynga kan klämmas fast så att blodtillförseln stryps. Då blir man akut sjuk med smärtor och illamående. I värsta fall får man tarmvred med risk att tarmen så småningom brister och orsakar en livshotande bukhinneinflammation. Ett inklämt bråck kan botas i tidigt skede om man under några minuter trycker på det buktade bråcket så att det glider tillbaka in i bukhålan igen. Men om det inklämda bråcket har svullnat och fastnat så måste den sjuke opereras akut.

För att slippa risken med inklämning så rekommenderar läkarna att alla ljumskbråck opereras förebyggande i lugnt skede när patienten är frisk. Ett bråck läker nämligen inte av sig själv. Enda undantaget är navelbråck hos spädbarn som kan läka och försvinna. Om ett ljumskbråck inte åtgärdas så kan det ibland bli ganska stort så att en stor tarmslynga ligger långt nere i pungen. Det är inte så farligt som det låter, men kan genera och vara i vägen när man sitter trångt med benen ihop, t.ex. i bussen. Små bråck kan faktiskt vara farligare och blir lättare inklämda än stora bråck.

Jag råder dig att först söka doktorn på Vårdcentralen så att diagnosen blir säkerställd. En svullen ljumskkörtel i ljumsken kan också kännas som en liten knuta. Men den är hårdare och brukar inte vara större än en böna eller två.

Scroll to Top