Ungefär var sjätte man drabbas någon gång under sin levnad av njursten. Åkomman är mera sällsynt hos kvinnor. Så länge stenen ligger stilla i njuren händer inte så mycket. Men om den rör på sig och fastnar på vägen ner i urinledaren mellan njuren och urinblåsan får man våldsamma kolikanfall med krampsmärtor ut i ryggen och ner mot ljumsken. Man skriker och gungar av smärta och kan inte ligga stilla så länge attacken varar.
Njurstenarna kan bestå av flera olika mineraler. Kalk och fosfat är vanligt förekommande, så doktorn bör kontrollera att kalknivån i blodet inte är för hög. Det finns också ofta ett ämne som kallas oxalat i stenarna. Oxalat bildas dels i kroppen, dels finns det i maten. Den som har njursten rekommenderas att låta bli att dricka te och undvika att äta rabarber, spenat och vindruvor som just innehåller mycket oxalsyra. C-vitamin i stora mängder är inte heller så bra, medan vitamin B6 är nyttigt. Men kosten är inte enda orsaken. Vi människor är födda med olika egenskaper och somliga av oss bildar mera oxalat än andra. Du skriver att ni undviker stekt mat, men jag har inte funnit några uppgifter om att just det skulle vara farligt vid njursten.
Även helt andra ämnen kan bilda njursten. Vid giktsjukdom kan urinsyran kristallisera och forma stenar och vid en annan speciell ärftlig ämnesomsättningssjukdom kan det lagras upp ett kroppseget ämne i njuren som kallas cystein. Allt det här har läkarna möjlighet att mäta i blodet. Om man tagit hand om en sten när den kommit ur kroppen går det att undersöka vilka mineraler som ingår.
I urinen har vi normalt substanser som skyddar oss så att det inte ska bildas stenar. Mekanismen är ännu inte tillräckligt utforskad men sannolikt spelar dessa substanser en stor roll. Det är dessutom viktigt att undvika bakterieinfektioner i njurarna om man har haft njursten. Vissa bakterier bildar nämligen ammonium ämne (i salt lakritsgodis kallas det salmiak) som kan förena sig med fosfat och magnesium och forma en njursten. Så din man bör avstå från att äta salt lakrits.
Riktigt små njurstenar som är mindre än 4 mm brukar passera ut av sig själva efter smärtattackerna. Men om stenen är större än 5 mm finns det risk att den fastnar i urinledaren för gott och då fordras en operation med stötvågor, tillhålskikare och smala tänger och katetrar för att krossa och få ut stenen. Annars stryps urinflödet och njuren på den sidan riskerar att förlora sin funktion. Det bästa din man kan göra är att ta råd av urologläkarna. De kan också säga om njurstenen orsakats av något speciellt ämne i kroppen och om han behöver följa några speciella föreskrifter.