Vad finns det för ämnen i ginkgo?

Det står ju mycket om naturläkemedel i tidningarna nuförtiden och jag äter själv sedan rätt länge ginkgo mot mina problem med minnesförlust och till viss...

Det står ju mycket om naturläkemedel i tidningarna nuförtiden och jag äter själv sedan rätt länge ginkgo mot mina problem med minnesförlust och till viss del yrsel. Jag tycker att resultaten är goda. Mitt minne sviktar inte alls som förut och jag känner mig mycket mer alert. Nu undrar jag vad det egentligen är i ginkgo som gör att jag känner mig piggare och bättre?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Ginkgo är ett extrakt som utvinns ur bladen från det heliga kinesiska tempelträdet som kallas ginkgo biloba. Det har använts inom den klassiska kinesiska läkekonsten sedan flera tusen år, långt före vår tideräknings början, för att lindra krämpor i lungor, hjärta, blodkärl och hjärna. Hos oss i Sverige är ginkgo blott ett naturmedel och uppfyller inte kraven för att vara godkänt som äkta medicinskt läkemedel. I läkemedelsboken “FASS” som alla läkare i Sverige använder hittar man alltså inte några mediciner som innehåller ginkgo och det går inte heller att skriva ut det på recept.

Men det betyder inte att ginkgo helt skulle sakna effekt. De flesta läkare anser nog att det kan vara farmakologiskt verksamt och inget “placebo”  (låtsaspreparat), men att kunskaperna om det är alltför oklara och otillräckliga. Ginkgo-tabletterna som man kan köpa i hälsokostaffärer innehåller en grupp ämnen som kallas flavonoider . De anses öka blodgenomströmningen i de små blodkärlen och möjligen också oskadliggöra farliga reaktiva slaggprodukter. Andra mer medicinskt svårkarakteriserade ämnen i ginkgoextrakt är ginkolider och bilobalid.

De sjukdomar som skulle lindras av ginkgo uppges vara astma, kalla fötter, yrsel och öronsus, samt glömska och koncentrationssvårigheter på grund av nedsatt blodcirkulation. Dessutom skulle gingko kunna skydda mot små blodproppar ungefär som acetylsalicylsyra (t.ex. magnecyl och aspirin).

Liksom för andra medel gäller det att man ska vara återhållsam med ginkgo om man är gravid och inte kombinera tabletterna okontrollerat med andra mediciner utan att fråga sin läkare om råd. Barn bör inte heller få sådana medel.

Ginkgoträdet har införts även till södra Sverige och kan ses i vissa parker och trädgårdar. Det växer långsamt och kan bli väldigt gammalt. Jag har faktiskt själv ett sådant träd i min egen trädgård, men det är bara en ungdom på 30 år och därför inte så stort. Bladen blir gula när de fälls om hösten och liknar då till formen en kantarell med lång stjälk.

Scroll to Top