Men det betyder inte att ginkgo helt skulle sakna effekt. De flesta läkare anser nog att det kan vara farmakologiskt verksamt och inget “placebo” (låtsaspreparat), men att kunskaperna om det är alltför oklara och otillräckliga. Ginkgo-tabletterna som man kan köpa i hälsokostaffärer innehåller en grupp ämnen som kallas flavonoider . De anses öka blodgenomströmningen i de små blodkärlen och möjligen också oskadliggöra farliga reaktiva slaggprodukter. Andra mer medicinskt svårkarakteriserade ämnen i ginkgoextrakt är ginkolider och bilobalid.
De sjukdomar som skulle lindras av ginkgo uppges vara astma, kalla fötter, yrsel och öronsus, samt glömska och koncentrationssvårigheter på grund av nedsatt blodcirkulation. Dessutom skulle gingko kunna skydda mot små blodproppar ungefär som acetylsalicylsyra (t.ex. magnecyl och aspirin).
Liksom för andra medel gäller det att man ska vara återhållsam med ginkgo om man är gravid och inte kombinera tabletterna okontrollerat med andra mediciner utan att fråga sin läkare om råd. Barn bör inte heller få sådana medel.
Ginkgoträdet har införts även till södra Sverige och kan ses i vissa parker och trädgårdar. Det växer långsamt och kan bli väldigt gammalt. Jag har faktiskt själv ett sådant träd i min egen trädgård, men det är bara en ungdom på 30 år och därför inte så stort. Bladen blir gula när de fälls om hösten och liknar då till formen en kantarell med lång stjälk.