Kan Artrox hjälpa mot min slitna höftled?

Jag är en 41-årig kvinna som har artros i höger höftled. Det ger mig inskränkt rörelseförmåga och en hel del dagliga problem. När jag gör...

Jag är en 41-årig kvinna som har artros i höger höftled. Det ger mig inskränkt rörelseförmåga och en hel del dagliga problem. När jag gör olika rörelser måste jag tänka mig för. Jag hade coxa plana när jag var 9 år, med påföljande leduppmjukning. Nu undrar jag om medicinen Artrox kan vara något för mig?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Orsaken till din artros (slitna höft) är nog att ditt lårbenshuvud är ojämnt och inte runt. Det passar helt enkelt inte till leden och därför slits brosket extra hårt när du går. Just i ditt fall beror höftproblemen på att du som barn hade dålig blodcirkulation i lårbenshalsen så att ledkulan blev mjuk och deformerad. Åkomman har flera namn och kallas ofta, som du skriver, coxa plana (tillplattad höft), men ibland också Perthes sjukdom eller ben/broskinflammation utan blodflöde.

Du undrar om tabletterna Artrox kan hjälpa dig. Ja, men inte helt. Medicinen består av ett enkelt sockerämne som heter glukosamin. Det finns normalt i kroppen och är en av huvudingredienserna i det elastiska och slitstarka brosket som täcker benytorna i leden. Man tänker sig att nytt ledbrosk lättare bildas om man tillför extra glukosamin. Och nytt ledbrosk behöver du. Men tyvärr kan nog inte glukosaminet forma lårbenshuvudet runt igen, så slitaget kommer sannolikt att fortsätta när du i framtiden belastar höften hårt.

Glukosamin har tidigare funnits som kosttillskott i hälsobutiker och är nu godkänt som läkemedel på apoteket. Det rekommenderas vid lindrig artros. Effekten kommer långsamt, först efter en månad. Om man tar 1 tablett morgon och kväll så blir kostnaden ca 240 kr per månad. En stor fördel med glukosamin är att det nästan inte har några biverkningar. Det tillverkas av skalet (chitinet) från skaldjur och bör därför inte ätas av skaldjursallergiker.

Artrox-medicinen påverkar inte några andra mediciner och kan fritt kombineras med olika värktabletter eftersom verkningsmekanismen är helt annorlunda. Du rekommenderas också mjuka sulor i skorna, muskelövningar så att höften inte blir orörlig, motion i form av simning eller cykling som skonar höften, samt ev. käpp för att avlasta tyngden. Om värken blir för svår och höftleden inte alls fungerar så är nog operation bästa lösningen. En ny höftledsprotes med kula håller kanske i 15 år och ger utmärkt resultat hos 9 av 10 opererade. När den gamla kulan är utsliten kan man sätta in en ny igen.

Höftledens brosk utsätts för stora krafter när man rör sig eftersom lårbenet är långt och fungerar som hävstång, och belastningsytan i höftleden bara är stor som ett frimärke. Det är därför en fördel att vara så lätt som möjligt. Du rekommenderas varmt att långsiktigt försöka undvika den övervikt som ofta kommer smygande när man så småningom når mogen ålder.

Scroll to Top