Du undrar om solglasögon skyddar. Ja, bra solglasögon skyddar om du t.ex. är ute i en båt och solen blänker och vattnet glittrar. Men om ljuset är mycket starkt så måste också skyddsglasögonen vara extra mörka och av god kvalitet. Och du ska absolut inte titta rakt in i solen även om du bär bra solglasögon. Dåliga solglasögon skyddar nästan inte alls. Därför kan det vara riskabelt att ge barn leksaks-solglasögon.
Om du är på semester högt uppe i alperna när påsksolen lyser på snön och reflekteras så behöver du ännu mera skydd. Då finns det speciella skidglasögon med sidoskydd som håller borta det ultravioletta ljuset. Annars kan du få stark irritation på hornhinnorna med smärta, tårflöde och ögonmuskler som knips ihop i kramp. Åkomman kallas snöblindhet. Det är samma sorts retning som du kan få av en solarielampa om du inte bär ögonskydd. En sådan skada på hornhinnan är ytlig och lyckligtvis inte permanent. Den brukar gå över efter några dagar.
Ljuset som ger den farliga skadan när man ser rakt in i solen är av en annan art. Det är det infraröda energirika värmeljuset som då kan bränna sönder näthinnan. Sådant ljus ger bestående ärr i näthinnans gula fläck som är centrum för skarpsyn och färgseende. Laserljus har samma farliga egenskaper. Därför ska man undvika att stirra in i laserpekpinnar eller hastighetsmätare med laserljus.
Det har länge diskuterats om åldersstarr beror på att man levt ett liv i för mycket solljus, som så småningom kan grumla ögonlinsen. Men de flesta ögonläkare menar att solen inte bär skulden, eftersom grå starr är vanligt hos människor som lever i solfattiga områden av jorden.
Slutligen är somliga människor mer ljuskänsliga än andra. Det gäller särskilt om man sedan tidigare av annan orsak har inflammation i regnbågshinnan (irit) och därför inte kan minska pupillens storlek när man utsätts för starkt ljus. I sådana fall mår man bäst av att även till vardags bära mörka solglasögon som skydd.