Borde vi inte betala hälften var av hyran?

Jag och min sambo har bott ihop i nästan fem år. Vi har tillsammans köpt en liten lägenhet i staden. Jag har alla mina möbler...

Jag och min sambo har bott ihop i nästan fem år. Vi har tillsammans köpt en liten lägenhet i staden. Jag har alla mina möbler och annat bohag i lägenheten. Här sover vi alltid, lagar vår mat osv. Min sambo har också en villa ca två mil utanför staden och där har han nästan alla sina möbler och tillhörigheter. Men jag trivs inte där så vi bor i lägenheten.

Jag betalar 2/3 av hyran för lägenheten. Min sambo vill bara betala 1/3 eftersom han har kostnader på sitt hus och även kostnader för all bilkörning mellan villan och lägenheten. På vintern kör han till villan bara på helgerna men på sommaren är det oftare. Han kör alltid hem igen till lägenheten så att vi kan vara tillsammans.

En annan invändning han har mot delad hyra är att han odlar grönsaker som vi äter. Men jag lagar maten. Nu undrar jag, ska vi betala hälften var av hyran eller ska jag som har mina möbler här betala mer? Vad är rätt?

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Du undrar vad som är “rätt”, när det gäller hur stor del av hyran var och en av er ska betala. Naturligtvis finns det inga givna regler för vad som är rätt eller fel när det gäller fördelningen av de gemensamma utgifterna i ett parförhållande. Då jag läser ditt brev tycker jag mig mellan raderna se ett missnöje över att din sambo inte vill ge upp sin villa, och en svårighet att acceptera att ha kvar den då det också är förenat med kostnader. Jag tror att det är oerhört viktigt att ni båda – eventuellt tillsammans med en familjerådgivare – sätter er ner och pratar kring den betydelse som “villan” har idag i ert gemensamma liv. Är det så att du känner att huset representerar något känslomässigt betydelsefullt, som du inte är delaktig i. Eller står kanske huset för en möjlig reträttväg ur er relation, som eventuellt skrämmer dig. Du kanske känner det som att inte lämna villan är som att inte helhjärtat våga satsa på en gemensam framtid. Ibland kan det vara så att vi tror att ekonomiskt rättvisa uppgörelser löser ett problem, vilket det ju sällan gör därför att problemet har en annan grund än pengar.

Ett gemensamt hushåll innehåller ju så mycket mer än bara hyreskostnaden. Du skriver att du lagar maten men inget om hur ni fördelar matkostnaden och andra hushållsutgifter. Fördelar ni dem tvärs av eller betalar ni efter inkomst och förmåga. Jag tror att ni skulle ha glädje av att tillsammans sätta er ner och diskutera hur ni ska fördela era kostnader, så att det känns någorlunda rättvist för båda parter. Konsumentverket utger varje år en Råd & Rön Extra, som just handlar om vägledning för skäliga levnadsomkostnader för olika hushåll. Ni kan ju också, om ni känner behov av det, tala med en bankman för att skriva ett samboavtal, som just passar era behov och förutsättningar. Det viktiga framöver är att ni kommer till någon form av uppgörelse och kan se hela ekonomin som en gemensam angelägenhet, som inte leder till upprepade konflikter eller missnöje. Det är också viktigt att separera vad som är en ekonomisk och vad som är en i grunden känslomässig fråga. Lycka till med att reda ut båda delar.

Scroll to Top