Hur allvarlig är legionärsjukan?

Jag skulle gärna vilja veta lite mer om legionärsjukan. Min pappa, som också har myelom, har drabbats av den. Han är 80 år och behandlas...

Jag skulle gärna vilja veta lite mer om legionärsjukan. Min pappa, som också har myelom, har drabbats av den. Han är 80 år och behandlas på infektionskliniken med penicillinsprutor. Pappa är mycket trött och påverkad men vi har inte fått veta så mycket. Hur pass allvarligt är det?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Legionärsjukan som din far drabbats av är en speciell lunginflammation som inte är så vanlig i Sverige. Om man är ung och i övrigt frisk behöver man oftast inte någon sjukhusvård utan blir bara lätt sjuk och tillfrisknar snabbt utan komplikationer. Åkomman blir då vanligen inte igenkänd och den sjuke tror bara att det är en förkylning som gått ner i lungorna. Men din far är tydligen sedan tidigare försvagad av myelom som är en elakartad sjukdom i benmärgen, så för honom kan legionärsjukan i värsta fall tyvärr vara livshotande.

Den som insjuknar i svår legionärsjuka får hastigt hög feber, blir svårt medtagen och orkar inte stå på benen. Man drabbas ofta av muskelvärk, huvudvärk, buksmärtor och diarré. Lunginflammationen börjar på ena sidan och kan efter några dagar sprida sig till båda lungorna. Respiratorbehandling kan då vara enda räddningen. Även andra organ påverkas , som t.ex. lever, njurar, tarmar och nervsystem. Den sjuke blir omtöcknad och orolig och kan behöva många veckors vård på infektionsklinik. Om bara diagnosen ställs snabbt så att den sjuke hinner få rätt sorts antibiotika i tillräckligt stor dos så finns det i många fall goda möjligheter att klara sig.

Sjukdomen upptäcktes 1976 i Philadelphia, USA, då den drabbade gamla krigsveteraner som hade sitt legionärmöte i ett stort hotell. Den fick därför namnet legionärsjuka. Orsaken är en bakterie som normalt ibland lever inne i en amöba, som i sin tur förekommer i ljummet sötvatten (20-45 grader) i vattenledningar. Smittan sprids genom vattendroppar när man duschar eller via luftkonditions- och luftfuktningsanläggningar. Vattenklorering hjälper inte mot bakterierna som orsakar legionärsjuka. Bästa skyddet är att varmvattnet i kranen ska vara ordentligt hett. I sydliga varma länder är smittan mycket vanligare eftersom bakterier då också finns i kallvattnet som inte är tillräckligt kallt.

Jag förstår av ditt brev att din far är svårt medtagen och jag hoppas verkligen att han klarat sig igenom sin allvarliga sjukdom och mår bättre när du läser detta.

Scroll to Top