Sjukdomen uppträder hos unga och medelålders människor som överanstränger sitt knä i böjt läge. Framför allt golvläggare och andra som arbetar mycket hopkrupna kan drabbas, liksom många idrottsmän. Symtomen är smärtor bakom knäskålen och svullnad som förvärras vid belastning och ansträngning med böjt knä. Det gör ont att gå i trappor och att sitta på huk. Efter några månaders besvär kan den stora knästräckarmuskeln på lårets framsida bli svagare och minska i storlek eftersom smärtan i knät gör att man undviker att använda sina benmuskler.
Den här åkomman syns inte på röntgen, men om läkaren ser in i knäleden med en smal kikare så är brosket på knäskålens insida sprucket, uppmjukat och ojämnt. Behandlingen går ut på att avlasta och vila knät. I svåra fall kan ortopedläkaren försöka operera och jämna till brosket. Förr tog doktorn ibland bort knäskålen, men det görs knappast längre. Så småningom brukar värken avta, även om det kan ta flera år.
Här måste jag hejda mig, eftersom en doktor egentligen inte bör ställa diagnos och föreslå behandling utan att först träffa och undersöka sin patient. Det kan nämligen aldrig helt uteslutas att du har någon annan åkomma, t.ex. en lös menisk eller broskbit som gör att leden låser sig, eller kanske en svullen fransig ledslemhinna som ligger i vägen och bör opereras bort. Jag rekommenderar dig därför att söka hjälp och bli undersökt på vårdcentralen eller av någon annan doktor. Det är ortopedläkarna som är specialister på ledskador.
Du frågar om du kan ha någon förslitning i knät. Ja, men bara om du tidigare haft en annan skada eller sjukdom i ditt knä. Du är annars för ung för att få sådana åldersbetingade ledförslitningar.