Jag har varit hos min tandläkare som sa att det var kroppens sätt att reagera på sig själv. Han kunde inte hjälpa mig men rekommenderade mig att byta tandkräm till Zendium vilken jag nu använt i 4 månader utan resultat. På vårdcentralen fick jag bara svaret att det inte är något farligt och att jag ska undvika kryddad mat och varma drycker. Någon tid för läkarbesök fick jag inte. Vad kan det vara för blåsor som drabbat mig?
Orsaken till afte är ännu inte känd. Läkarna brukar skyllda på immunförsvaret men kan ändå inte riktigt förklara hur och varför såren uppstår. Något skyldigt virus har man inte heller lyckats hitta. Det är känt att inbitna rökare ibland drabbas av afte en tid sedan de slutat röka.
Behandlingen av återkommande afte är ett problem. Vid smärtande utbredda sår används en munsalva med bedövningsmedel och något sårrengöringsmedel. Ibland prövas också en salva med kortison. Effekten är emellertid tveksam eftersom såren läker lika fort av sig själva även utan behandling. Så egentligen har läkarna inte så mycket att erbjuda vid den här sjukdomen. Efter några år brukar dock åkomman dämpa ner sig utan att man riktigt vet varför.
Om såret sitter exakt på ett och samma ställe sedan många månader och aldrig läker så kan det vara något annat. Då bör doktorn eventuellt ta ett prov för att utesluta att det inte är en tumörsjukdom. Det finns också några speciella och mer sällsynta åkommor i immunförsvaret som kan angripa munslemhinnan. En sådan åkomma bär namnet pemfigoid. Den är vanligast hos äldre personer och kan ge utbredda munsår. Pemfigoid läker långsamt även om den sjuke får kortisonbehandling. Herpesvirus däremot är vanligt, men de blåsorna och såren brukar sitta ute på läpparna eller runt munnen och inte djupt inne i munnen. Herpesviruset går att behandla med speciella virusmediciner, men de brukar tyvärr inte ha någon effekt på afte.