Oftast slår den resterande stora nedre delen av hjärtat som rymmer kamrarna ändå ganska lugnt. Men tyvärr inte alltid. Plötsligt kan hela hjärtat haka på och följa vartannat fladderslag. Då blir pulsen ca 150 och man känner sig andfådd, matt, yr och tappar blodtrycket. Sådana fladderattacker upplevs som mycket obehagliga. De är lyckligtvis ofta kortvariga och övergående. Om fladderfrekvensen uppe i förmaket sjunker till 250 slag i minuten så kan, om det vill sig illa, hela hjärtat haka på varje fladderslag. Då blir pulsen 250 och man mår direkt jättedåligt och får snabbt blodstockning i lungorna och sviktande cirkulation.
Fladder kan uppkomma i ett tidigare helt friskt hjärta. Men ofta är det gamla ärr, fysisk överansträngning, en febersjukdom, giftstruma, operationer, läkemedelsbiverkningar eller andra påfrestningar som ligger bakom. Det är vanligt att fladder övergår i vanligt flimmer i förmaket. Då bildas det många små ryckningar, ungefär som böljor i ett hav, uppe i förmaket. Samtidigt försvinner risken för rusningar i hjärtats övriga delar.
Vid både flimmer och fladder är det brukligt att ta den blodförtunnande medicinen Waran eller någon av tabletterna Trombyl eller Plavix för att förebygga att blodproppar bildas och följer med blodet till hjärnan där de kan orsaka stroke. Om fladdret är alltför påfrestande och inte botas tillräckligt av hjärtmediciner så går det att med en lång kateter via blodkärlen komma in i hjärtats inre och exakt kartlägga var den elektriska impulscirkeln är belägen. Därefter kan hjärtläkarna bränna sönder och bryta de felaktiga banorna med hjälp av elektriska radiovågor. Behandlingen kallas ablation, vilket kan översättas med “ta bort”. Tydligen är det denna operation du väntar på. Ingreppet brukar inte vara särskilt smärtsamt eller påfrestande för patienten. Lycka till!