Finns någon hjälp mot min onda axel?

Jag har en inflammation i en axel, med begränsad rörlighet. Vad kan jag göra för att skynda på läkningen? Ska jag äta något särskilt? Ska...

Jag har en inflammation i en axel, med begränsad rörlighet. Vad kan jag göra för att skynda på läkningen? Ska jag äta något särskilt? Ska jag röra armen fast det gör ont? Hjälp mig!
Doktor Helge Löfberg svarar:

Numera skiljer ortopedläkarna på flera olika sorters ont i axeln. Utan undersökning är det svårt att säga exakt vad som är orsaken till dina besvär. Det mest smärtsamma man kan ha är nog det som kallas kalk-axel. Då har det bildats vassa kristaller av kalk som ger en kraftig inflammation med rodnad, svullnad och ömhet. Man kan knappt peta på axeln och än mindre röra armen. Samtidigt kan man ha småfeber och förhöjd sänka.

En annan form av värk beror på bristningar i muskelsenorna och ledbanden som ska hålla armen på plats. Läkarna säger att det är “cuffen” (“manschetten” runt leden) som gör ont och som hindrar rörelserna i axeln. En sådan skada kommer ofta efter en långvarig fysisk ansträngning av armen.

En tredje variant av smärta beror på att kapseln och mjukdelarna runt leden skrumpnat och att det bildats sammanväxningar som effektivt hindrar alla rörelser i axeln. Åkomman kallas “frusen skuldra” och är inte ovanlig. Besvären brukar pågå i flera månader innan axeln så småningom blir smärtfri och sedan långsamt läker alldeles av sig själv. Akupunktur kan ibland göra att läkningen går snabbare. Någon gång förekommer det att besvären flyttar sig till den andra axeln när den första läkt. Orsaken till “frusen skuldra” är fortfarande okänd.

Vid alla de här åkommorna, som ibland också kan uppträda samtidigt, är det bäst att låta armen och skuldran vila så länge det gör ont. Sjukgymnastik hjälper inte mot den akuta inflammationen. Först när du blivit smärtfri, och det kan som sagt ta flera månader, kan du försöka lyfta armen över huvudet igen. Värktabletter kan bara tillfälligt lindra plågorna. Vid kalkaxel brukar doktorn spruta kortison och bedövningsmedel in i den slemsäck i axeln som är värst inflammerad av kalkutfällningarna.

Det spelar nog inte så stor roll vad du äter för mat. Du bör däremot försöka undvika påfrestande monotona rörelser med armen som upprepas gång på gång. Om du har ett manuellt arbete så behöver du nog vara sjukskriven eller kanske bli tillfälligt omplacerad så att axeln får vila under den akuta sjukdomstiden. Somliga jobb kan man dock klara av. Det går t.ex. att undervisa läkarstuderande fastän man har frusen skuldra. Det vet jag av egen erfarenhet eftersom jag själv drabbades av detta för två år sedan. Jag minns att jag varken kunde raka eller tvätta mig med höger hand när det var som värst. Men nu är det så gott som helt bra, kanske en tröst för dig och alla andra som också råkar ut för de här besvären.

Scroll to Top