Mitt hjärta har börjat slå så konstigt

Jag är en 51-årig kvinna som arbetar med psykiskt funktionshindrade mellan 18 och 65 år, ett arbete som jag tycker mycket om. Men just nu...

Jag är en 51-årig kvinna som arbetar med psykiskt funktionshindrade mellan 18 och 65 år, ett arbete som jag tycker mycket om. Men just nu har jag väldigt svårt att koppla av jobbet, och jag tar det med mig hem också. Jag drömmer om det och tänker på det även när jag är ledig och innan jag somnar.

Nu har jag fått känningar av mitt hjärta som slår så konstigt, oregelbundet och med dubbelslag. Det gör att jag blir lite rädd. Kan det bero på att det är stressigt på mitt arbete och andra problem som jag har? Ska jag göra ett EKG? Tacksam för svar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Att hjälpa och vårda de allra mest utsatta människorna i samhället, de som har svåra psykiska handikapp och som är hjärnskadade sedan födseln, är nog något av det mest behjärtansvärda och fina man kan göra. Men säkert kan det många stunder också vara slitsamt och fordra stort tålamod. Jag tror att du behöver en medmänniska som du kan prata ut med om patienternas alla svårigheter, någon som du kan stödja dig på och som kan ge dig råd. Kanske behöver du också berätta om dina egna funderingar om livet, döden och sjukdomarna. Sådana existentiella problem har vi nog alla även om vi inte alltid vill erkänna det. Ofta känns det mycket lättare när man fått tala med någon som är bra på att lyssna och som man har förtroende för.

När hjärtat slår kullerbytta och det känns som dubbelslag så är det förmodligen verkligt och inte inbillning. Men det behöver inte vara något farligt. Ett läkarbesök med EKG-undersökning avslöjar säkrast om något är fel. Doktorn bör också kontrollera att du inte har giftstruma eller fel på saltbalansen i blodet. Förebyggande är det klokt att minska på tobak, kaffe, te och alkohol samt att försöka sova ordentligt på nätterna. Psykisk och fysisk stress kan utlösa oregelbundna hjärtslag. Hjärtläkarna känner väl till att ångest och stress ökar aktiviteten i nerverna till hjärtat och att det då släpps ut mer stresshormoner som provocerar hjärtat till ökad rytm och extraslag.

Enstaka extra hjärtslag är ofarliga och förekommer ganska ofta även hos friska individer. De kräver i regel ingen åtgärd. Men om hjärtat helt tappar takten och rytmen och rusar, då behövs en behandling. Nytt är att man nu ibland effektivt och snabbt kan stoppa dessa besvär. Metoden bygger på att läkaren via en kateter i ett blodkärl från ljumsken upp till hjärtat kartlägger var felet sitter och sedan med energirika radiovågor bränner bort den sjuka vävnaden inne i hjärtat som startat rytmrubbningen.

Felet beror ofta på att den elektriska impulsen till hjärtslag stannar kvar och går runt i en liten cirkel, eller att det finns en medfödd “bakväg” med en extra bana som gör att impulsen hela tiden återkommer. Infektionssjukdomar, läkemedelsbiverkningar, giftiga kemikalier eller trånga kranskärl är andra orsaker till oregelbundna hjärtslag. Ofta är det flera bakomliggande orsaker som tillsammans får hjärtat att slå oregelbundet. Att få ett lugnande besked från doktorn att dubbelslagen i hjärtat är ofarliga har i sig också en rogivande inverkan på hjärtrytmen. Därför tycker jag det är klokt att du kollar ditt hjärta hos en läkare som du har förtroende för.

Scroll to Top