Men hos dig läkte aldrig kanterna ihop riktigt, utan det kvarstod en glipa vid senhinnan och muskeln. Det betyder att fettvävnaden i tarmkäxet inne i magen kan bukta fram som ett bråck under huden så att det känns som en mjuk “bulle”.
Orsaken till att du fick det här bråcket kan vara att muskelvävnaden var extra skör, att du hade en sårinfektion eller att magens vägg utsattes för starka påfrestningar som t ex hostattacker eller kraftig övervikt. Om man har nedsatt kondition och besväras av andra allvarliga sjukdomar så har kroppen också svårare att läka ett sår.
Du undrar nu om ditt ärrbråck kan bli inklämt, d v s om en tarmslynga kan kila fast sig i öppningen mellan musklerna så att det uppstår ett tarmvred. Svaret blir att stora ärrbråck vanligen inte är farliga eftersom bråcköppningen då är så vid att det sällan blir riktigt trångt. Däremot kan sådana stora bråck ge obehag i form av tryck och skrymmande svullnad. Små bråck har lite lättare att bli klämda. Om så sker får man ordentligt ont i magen och bråcket blir ömt. Då ska man söka akut läkarhjälp. Till en början kan och bör man försöka bota sig själv genom att med händerna trycka ihop det svullna bråcket så att det efter några minuter krymper och lossnar och kan föras tillbaka in i magen igen. Annars måste bråcket lösgöras genom en akut operation.
Jag tycker att du ska visa upp ditt ärrbråck nästa gång du är hos en doktor och höra om du behöver en remiss till en kirurg. Allmänt kan sägas att alla ärrbråck inte behöver opereras. Om doktorn skulle förorda en förebyggande operation så går det att med ett nät förstärka insidan av magens vägg så att den blir stark även om musklerna skulle vara små och svaga. Ifall din mage är liten så brukar operationen vara ganska enkel och okomplicerad. Men om din mage är väldigt rund utsätts bukväggen för stora påfrestningar vilket tyvärr försvårar läkningen och ökar risken att få tillbaka ärrbråcket.