I december undersöktes mina njurar med ultraljud och jag fick veta att jag har några cystor i höger njure. Men jag fick beskedet att det inte påverkar njurfunktionen och sannolikt inte har haft någon betydelse för urinvägsinfektionerna. Nu undrar jag om det är farligt att ha cystor på njurarna och om du tror att det kan ha med infektionerna att göra? Jag är 44 år och har ingen mens på grund av en p-spruta som jag tar var tolfte vecka och som fungerar mycket bra.
Cystorna sitter i utkanten av njuren och har ingen direkt kontakt med urinen. De är oftast bara någon cm i storlek men kan också växa och bli stora som en ping-pongboll. Varför man får njurcystor vet inte läkarna riktigt. Ibland skyller man på dålig lokal blodcirkulation eller stopp i avflödet av urin, men det är bara gissningar. Övriga delar av njuren brukar fungera helt normalt.
En eller några ensamma njurcystor påverkar således inte njurfunktionen. De känns inte och har inte heller något med cancer att göra. Därför behövs i regel inte någon behandling, cystorna kan få sitta kvar. De upptäcks ofta just vid ultraljudsundersökning och är då lätta att känna igen.
Dina tidigare urinvägsinfektioner (eller blåskatarrer, som man ofta säger) torde alltså inte ha något samband med dina cystor. Jag är liksom du benägen att hålla med om att en liten antibiotika-medicinering i samband med varje kärleksstund kan göra dig fri från dina ständiga infektioner. Ett annat gammalt knep är att kvinnan sätter lite antibiotikasalva vid sin urinrörsmynning strax före samlaget och att hon kissar efteråt.
Tilläggas bör att det däremot finns en annan allvarlig åkomma som kallas “ärftliga poly-cystnjurar”. Då förstoras båda njurarna kraftigt och omvandlas helt och hållet till otaliga cystor så att den drabbade får njursvikt när hon/han kommer upp i medelåldern. Men det är en helt annan sjukdom som lyckligtvis inte har något med dina enkla, enstaka, ofarliga cystor att göra.