Vad betyder en “falsk” blindtarmsinflammation?

Vår 11-åriga dotter fick för en månad sedan ont i magen och kräktes. Vi blev väldigt oroliga och åkte till distriktsläkaren, som skickade oss direkt...

Vår 11-åriga dotter fick för en månad sedan ont i magen och kräktes. Vi blev väldigt oroliga och åkte till distriktsläkaren, som skickade oss direkt vidare till lasarettet. Där opererades hon redan samma eftermiddag. Efteråt berättade doktorn att hon hade haft en “falsk” blindtarmsinflammation och att själva blindtarmen var frisk. Flickan klarade operationen bra och hon är nu lika pigg som vanligt, frånsett att det fortfarande stramar lite över ärret.

Nu undrar jag vad som menas med en “falsk” blindtarmsinflammation? Är det en annan sjukdom? Kan operationen ha skadat vår dotter för framtiden? Tacksam för svar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Nej, din dotter är absolut inte skadad och hon kommer inte att sakna blindtarmens maskformiga bihang som opererats bort, för det gör ingen nytta hos människan. Tvärtom, nu slipper hon att få besvär från det i framtiden. Många människor i Sverige lever i full hälsa fastän de tidigare blivit opererade. Hos en frisk människa är det här bihanget (som på läkarspråk kallas appendix) ungefär 6-7 cm långt och smalt som en halv blyertspenna. Vid en “äkta” blindtarmsinflammation (appendicit) svullnar bihanget upp, blir blårött och tjockt som ett finger. Efter ett dygn kan väggen brista och tömma sitt variga innehåll ut i bukhålan. Då får man en bukhinneinflammation (peritonit) som kan bli livshotande om man inte behandlas på rätt sätt.

För att undvika de allvarliga komplikationer som uppstår vid en brusten blindtarm så brukar erfarna kirurger hellre operera ett par patienter för mycket än en för lite. Det innebär att ungefär var fjärde patient som opereras i själva verket har en frisk blindtarm och att operationen egentligen inte varit helt nödvändig. Å andra sidan råkar några patienter riktigt illa ut varje år när läkarna valt att inte operera med detsamma utan avvakta.

Vad är då orsaken? Ja, vid en “äkta” blindtarmsinflammation så är det i regel en liten ärtstor klump avföring som fastnat inuti bihanget och täppt till så att det svullnat upp och invaderats av varbakterier. Vid en “falsk” blindtarmsinflammation sitter det onda i något angränsande organ. Det kan vara svullna lymfkörtlar längs tarmroten som gör ont. Sjukdomen kallas då körtelbuk och orsakas ofta av ett virus eller av en tarmbakterie som heter Yersinia. En sådan lymfkörtelinfektion läker av sig själv. Även en urinvägsinfektion hos ett litet barn eller en tarmåkomma som kallas invagination kan ibland ge symtom som är svåra att skilja från en blindtarmsinflammation. Hos lite äldre flickor och kvinnor kan sjukdomar i äggledare och äggstock ge liknande besvär.

Många kirurger opererar numera med titthålsteknik. Då kan doktorn först titta på blindtarmsbihanget och kontrollera om det är sjukt eller ej. Men i en akut situation och om bihanget sitter avigt till och är svårt att komma åt så brukar kirurgen operera på gammaldags vis. Då skär hon/han upp ett hål i bukväggen som efteråt måste sys ihop och häftas samman. Det var detta som sannolikt skedde med din dotter.

Scroll to Top