Har jag fått en svampinfektion?

Jag tror att jag har en svampinfektion på penis eftersom den luktar illa och det blir avlagringar innanför förhuden. Jag undrar om det finns något...

Jag tror att jag har en svampinfektion på penis eftersom den luktar illa och det blir avlagringar innanför förhuden. Jag undrar om det finns något läkemedel på apoteket för svampinfektioner som är gjort för killar? Jag vill helst inte gå till ungdomsmottagningen eftersom jag är mycket blyg av mig. Bra att man kan skriva till gynekologen på internet. Hoppas på svar.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Visst finns det läkemedel mot svampinfektioner även för killar. Det handlar om samma salva eller kräm för båda könen. Tjejerna behöver dock ofta komplettera med slidpiller (vagitorier) eller slidkräm för behandling inne i slidan. Preparatens namn och sammansättning kan skilja sig något men effekten är likvärdig. Allt du behöver göra är att på apoteket fråga efter en receptfri salva mot underlivssvamp.

Jag är emellertid något tveksam till om det verkligen är svamp som du har. Svamp i sig brukar aldrig lukta speciellt illa. I ditt brev nämner du heller ingenting om det för svampinfektioner allra mest typiska, nämligen en intensiv och mycket besvärlig klåda. Slemhinnorna och huden brukar bli röda och svullna. Småsår är inte ovanliga och beror mestadels på att man kliat och rivit sig, särskilt i sömnen. Ofta finns på slemhinnorna en vit, litet flockig beläggning som något liknar skinnet på kokt mjölk och som särskilt brukar samla sig i omslagsvecket mellan förhuden och ollonet. För att få en bra effekt av svampmedel måste det här området försiktigt tvättas och torkas före behandlingen. Överhuvudtaget är penishygien viktig, inte minst omslagsvecket. Här samlas varje dag en hel del avstötta hud- och slemhinneceller, litet sekret från urinröret, restdroppar av urin, tvålrester, damm och smuts som allt är en prima grogrund för bakterier. Även om det inte handlar om några större mängder kan det ge en rejält obehaglig lukt. Det finns också en del infektioner som kan lukta illa och kan behöva behandlas.

Kan du inte försöka samla litet mod och ta kontakt med en ungdomsmottagning, trots att du känner dig blyg? Numera är det allt fler killar som av olika anledningar besöker ungdomsmottagningarna. Det kan handla om en lång rad olika frågor och problem, som är minst lika många och varierande som tjejernas, t.ex. funderingar över vad som är normalt både när det gäller känslor, upplevelser och utseende. Det kan vara oro för att något inte följer normerna utan på något sätt avviker och är “fel”. Eller rädslor kring könssjukdomar och smittor av olika slag. Även frågor som rör relationer och inte minst sexualitet.

De flesta ungdomsmottagningarna har både manlig och kvinnlig personal, både när det gäller barnmorskor, läkare, kuratorer och andra som arbetar där. Ofta finns det också en egen särskild mottagningstid för killarna.

Scroll to Top