Min son som är 12 år har fått en liten knöl precis under bröstvårtan. Den är ca 5-6 mm stor och känns ganska fast och rund. Pojken går ofta och känner på den och säger att han tror det är en tumör. Kan det vara en förstorad bröstkörtel? Bör den undersökas?
Doktor Helge Löfberg svarar:
Du kan lugna din son med att han med största sannolikhet inte behöver vara orolig. Vid puberteten och åren närmast efter är det vanligt att körtelvävnaden i en pojkes bröst tillfälligt ökar i storlek. Tillståndet kallas gynekomasti på läkarspråk och är helt ofarligt. Det förekommer hos nästan var tredje pojke och är av någon anledning vanligast på vänster sida. Orsaken är de hormonsvängningar som ökar vid puberteten. Vanligen försvinner körtelförstoringen av sig själv inom något år. Om inte så kan en kirurg genom en liten operation ta bort förändringen under lokalbedövning. Ärret syns knappt efteråt och bröstvårtan lämnas kvar.
Nyfödda bebisar kan få en motsvarande tillfällig bröstförstoring av hormoner från mamman. Också gamla män med sänkt nivå av manligt hormon kan råka ut för samma sak.
Om brösten ökar i storlek hos en vuxen man så kan det bero på övervikt eller på biverkan av en medicin. Det kan någon sällsynt gång också bero på en tumör någon annanstans i kroppen som bildar graviditetshormon, på en leverskada eller ett kromosomfel med rubbad testikelfunktion. Elakartade tumörer i bröstet hos en man är ovanligt. Det förekommer kanske hundra gånger mer sällan hos män jämfört med kvinnor i samma ålder.
Om din pojkes bröstförändring inte blir större så kan han nog lugnt avvakta förutsatt att han eljest mår bra och är normalt utvecklad för sin ålder. Annars bör han visa upp sig för doktorn på vårdcentralen för en närmare bedömning.