Det finns medfödda defekter på naglarna som t ex en tvådelad nagel med en längsgående spricka i mitten. Då har ofta flera naglar på båda händerna samma utseende. En annan orsak kan vara att nagelroten tidigare spräckts av en våldsam skada eller farit illa av en infektion. Varbakterier och svamp kan växa i ett nagelband som utsätts för smuts, fukt och nötning.
Men den vanligaste orsaken till dåliga naglar är nog vanligt hushållsarbete med alltför mycket disk och rengöring. Om naglarna är ömtåliga så måste de få vila och hinna läka. Visst är det jobbigt och otympligt att arbeta med handskar men tyvärr nödvändigt om man handskas med rengöringsmedel som löser upp naglarna.
Nageln växer knappt 1 mm i veckan, vilket betyder att det tar 2 1/2 månad för en nagel att bli 1 cm lång. Nageln är uppbyggd av tätt packade överhudsceller som blivit förhornade och bildar ett tjockt lager. Vissa starka kemikalier löser upp kreatinet (hornämnet) så att cellerna lossnar och försvinner. Särskilt lut och alkaliska rengöringsmedel med högt pH, som bl a används för att göra rent på toaletter och golv, förstör naglarna. Även lösningsmedel för att ta bort nagellack har dåligt rykte som nagelfördärvare. Om du använder nagellack så försök därför att behålla lacket när du väl satt på det och skifta inte.
Slutligen bör en ömtålig nagel och nagelbanden lämnas ifred. Ständig pedikyr gör mer skada än nytta. Om man ideligen petar på en skadad nagel blir den bara sämre. Ett plåster eller en fingertuta kan ge ett tillfälligt skydd och hindrar att nageln fastnar och rivs upp.