Hur lever jag med ett bråck på pulsådern?

Jag har ett bråck på kroppspulsådern och är nu mycket orolig, då bråcket är över 5 cm. En stor operation kan troligen inte göras eftersom...

Jag har ett bråck på kroppspulsådern och är nu mycket orolig, då bråcket är över 5 cm. En stor operation kan troligen inte göras eftersom jag har hjärtbesvär. Nu har jag hört talas om en ny operationsmetod där de går in via ljumsken. Var utför man den typen av operation och hur fungerar den?

En läkare har sagt till mig att jag ska vara försiktig och inte lyfta tungt, medan en annan har sagt att jag ska leva som vanligt. Jag undrar vad du har för åsikt när det gäller detta.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Stora kroppspulsådern, som också kallas aorta, löper baktill i magen alldeles framför ryggraden och ger blod till alla organen samt ner till benen. Normalt är hålet inuti stora kroppspulsådern 2-3 cm brett. Men om kärlet är försvagat av svår arterioskleros så kan väggen vidga sig och bilda ett bråck (aneurysm). Bidragande orsaker till aneurysm kan också vara ärftliga fel i bindväven i kärlväggen och högt blodtryck.

Ju fler år man har ett bråck desto större är risken att det växer och att det till slut brister. När bråcket är 5 cm stort brukar doktorerna utreda om det går att operera. Det hitintills vanligaste sättet att operera är att kärlkirurgerna öppnar magen, går in bakom tarmarna och sätter in ett stort böjligt plaströr som får ersätta kroppspulsådern. Det är en stor och påfrestande operation, men när plaströret väl är på plats så brukar det fungera väldigt bra utan problem.

Kärlkirurgerna har de senaste 5-6 åren börjat använda en ny skonsammare metod, och det är den som du undrar över. Metoden går ut på att förstärka kärlväggen inifrån. Kirurgen gör ett mycket litet hål i pulsådern i ljumsken och sticker därifrån in ett hopfällbart smalt rör. Röret skjuts upp inuti aorta tills det sitter mitt i bråcket. Där spänns sedan röret ut ungefär som när man fäller upp ett paraply eller öppnar en fiskeryssja. Röret kommer att sluta tätt in mot kärlväggen så att blodet strömmar i mitten och inte längre kan nå ut och trycka på bråcket. På det viset kopplas bråcket bort ur cirkulationen och risken att det ska spricka och orsaka en farlig blödning försvinner.

Det uppfällbara röret är finurligt uppbyggt av ett metallnät som kläds av en hållfast, seg plasthinna. Kärlkirurgerna kallar röret för “stent” och operationen kallas för “EVAR”, vilket är en förkortning av det engelska namnet “endo-vascular aneurysm repair”. På svenska betyder det att man “inuti kärlet reparerat bråcket”.

Ingen vet ännu hur länge man kan leva med sin stent eftersom tekniken är så ny. Men antalet patienter med stent ökar hela tiden. För ett år sedan opererades ungefär var femte aneurysmpatient på det nya sättet. Problemet är att stenten bör sluta tätt mot kärlväggen. Annars kan det uppstå läckage och då är det risk att bråcket börjar växa igen. Stenten måste också tillåta blodet att strömma fritt till njurarna.

Det är de stora sjukhusens kärlkirurgiska avdelningar som behärskar den här tekniken. Uppsala, Malmö och Göteborg började tidigt och flera andra sjukhus har följt efter.

Du undrar hur du ska leva och vad som är farligt att göra om du har ett aorta-aneurysm. Ja, du bör se till att ditt blodtryck ligger normalt och du bör inte röka. Kraftiga kroppsansträngningar höjer blodtrycket och ökar påfrestningarna på bråcket. Annars råder jag dig att inte tänka för mycket på din åkomma utan i stället försöka få ro i sinnet, leva normalt och ta vara på livets ljusa sidor och glädjeämnen.

Scroll to Top