Har vi smittats av hjärnhinneinflammation?

Min kollegas dotter har insjuknat i en virusbetingad hjärnhinneinflammation. Doktorn sa att hon fått den via smitta från sin mormor som hon besökt under påsken...

Min kollegas dotter har insjuknat i en virusbetingad hjärnhinneinflammation. Doktorn sa att hon fått den via smitta från sin mormor som hon besökt under påsken och som hade samma symtom. Den var alltså smittsam. Kollegan kom till jobbet i alla fall och var bland oss andra som vanligt. Nu undrar jag om hon kan ha spridit smittan vidare till oss andra på kontoret.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Många infektionssjukdomar är som toppen på ett isberg. Några få människor insjuknar medan väldigt många tillfälligt bär på smittan utan att själva bli sjuka, precis som ett isberg vars största del befinner sig under vattenytan och inte syns. Om man vårdar någon som är sjuk medan man själv hela tiden är frisk, så brukar man inte anses som särskilt smittofarlig. Undantagna är bara mycket farliga sjukdomar. Det pågår till exempel i Angola i sydvästra Afrika en epidemi av Marburg-virus som orsakar en dödlig blödarfeber. Där bör nog sjukvårdspersonalen isoleras. Likadant var det i Sverige 1963 när vi hade smittkoppor.

Men vid de flesta bakterie- och virussjukdomar, så gäller att det är den sjuke som är den största smittokällan. Om man är symtomfri så är risken att sprida smitta mycket mindre.

Men det hindrar inte att vi alla bör tvätta händerna ofta och regelbundet och att man inte ska hosta eller nysa fritt bland många människor. Inte minst läkarna själva brukar synda och arbeta fastän de ibland känner sig sjuka och riskerar därmed att smitta ner såväl patienter som arbetskamrater.

I Sverige har vi som tur är inte så många virusorsakade inflammationer i hjärnhinnorna (meningiter) eller i hjärnan (encefaliter). Förr fanns barnförlamning (polio) samt påssjuka, mässling, kikhosta och vattenkoppor som någon gång kunde ge komplikationer och skada hjärnan, men numera finns vaccin som skyddar. Även fästingburen hjärninflammation kan man vaccinera sig emot.

En av de vanligaste virus som ger meningit kallas coxsackie. Den sjukdomen kan ge en tillfällig kraftig huvudvärk och stelhet i nackens muskler men det är sällsynt med krampanfall eller andra neurologiska symtom. Åkomman brukar läka av sig själv efter 1-2 veckor och ger sällan några komplikationer. Ibland orsakar viruset också blåsor i munnen och på händer och fötter. Kanske var det coxsackie som flickan hade. Den sjukdomen orsakar inte några allvarliga epidemier. Det finns däremot en bakteriell epidemisk hjärnhinneinflammation i vårt land som kan vara smittsam och någon gång samtidigt drabba flera barn eller ungdomar i samma kamratkrets. Men den orsakas som sagt av en speciell bakterie som kallas meningokock. Så den smittan kan inte vara aktuell i ditt brev.

Mitt svar på din fråga är att du inte behöver vara orolig att din arbetskamrat skulle ha fört med sig viruset till jobbet och att ni inte löper ökad risk att bli sjuka.

Scroll to Top